Ökat behov av hjälp med mat i Blekinge – hundratals kassar delas ut varje vecka

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals hushåll i Blekinge tar hjälp av olika organisationer för att få mat. Den nystartade föreningen Sträck ut en hand som har en matbank i Mjällby märker tydligt av hur stort behovet är.

– Jag tycker det är bedrövligt att det ska behöva se ut såhär i vårt samhälle, säger Annelie Olsson som jobbar med matbanken.

Runtom i Blekinge finns flera organisationer och frivilliga som hjälper personer genom att dela ut kassar med mat. Den nystartade ideella föreningen Sträck ut en hand håller till i Mjällby och samarbetar med bland annat kvinnojourerna både i Sölvesborg och Olofström.

– Behovet är jättestort, det kommer mer och mer folk hit hela tiden – jättemycket barnfamiljer. Det känns i själen att kunna hjälpa folk, de ska inte behöva gå runt hungriga, säger Annelie Olsson, som är en av initiativtagarna till föreningen.

Sponsras av livsmedelsbutiker

Varje vecka delas det ut runt 160 matkassar från matbanken i Mjällby. Föreningen sponsras av lokala livsmedelsbutiker i kommunen och det samlas också in kläder och andra saker till behövande via sociala medier.

För att få hjälp från föreningen behöver man själv ansöka och berätta om sin ekonomiska situation.

Se mer från matbanken i Mjällby i klippet ovan.

Lättare än sociala myndigheter

Det finns fler organisationer som hjälper till på liknande sätt i länet. Ett exempel är Karlskrona där Pingstkyrkan startade DeLa-projektet för ett antal år sedan, ett projekt dit sex kyrkor i kommunen nu är anslutna.

– Vi hämtar upp mat från butiker i Karlskrona, sedan delar vi ut den till behövande som söker vår hjälp. Det här sker två gånger i veckan, berättar Christina Pettersson som är ansvarig för projektet.

Hon bedömer att de delar ut mat till mellan 50 och 80 hushåll i veckan och att behovet av hjälp ökar hela tiden.

– Det ökar mer och mer, det märker vi. Under hösten nu har det varit betydligt mer än tidigare. Det är också många som kanske har en tillfällig svacka och skäms för att kontakta sociala myndigheter, då är det lättare att vända sig till kyrkan istället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.