En polis i uniform låser en cykel vid en cykelparkering där många cyklar står parkerade. Området är delvis täckt och omges av en tegelvägg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad är det som ligger bakom stöldvågen? Hör polisens teorier i spelaren ovan. Foto: Wivan-Kristina Sandberg/SVT

Ökning av fordonsstölder i Ronneby och Karlskrona: ”Sker överallt i kommunen”

Publicerad

Skolor, fritidsgårdar och sporthallar. Där sker de flesta stölderna av mopeder, cyklar, elsparkcyklar och elcyklar i Ronneby och Karlskrona. Stölder som har ökat under hösten.

– Men det är inte bara där, utan överallt i kommunen, säger Ronnebys kommunpolis Anna Johansson.

Från 1 september till slutet av oktober i år har stölderna fördubblats i Ronneby och ökat med en tredjedel i Karlskrona jämfört med samma period förra året.

– Antingen är det ligor som åker runt och tar, eller så är det en avundsjuk person som tar något hen vill ha, eller så har vi lokala förmågor som stjäl som ett betalningsmedel för annat, säger Anna Johansson, kommunpolis i Ronneby.

Hon tror dock inte att det rör sig om någon liga – då hade sannolikt fler fordon stulits från samma plats vid ett tillfälle.

Vill att fler anmäler

Även om inte alla anmälningar leder till utredning vill polisen att stölder ska anmälas.

– Vi är jätteberoende av att man faktiskt anmäler det man blir av med. Jag läser alla anmälningar som sker i kommunen och då kan jag lätt sortera ut brottsfenomen eller platser som är väldigt aktiva och kan prioritera de platserna.

Inte samma tendens i väst

I västra Blekinge är inte statistiken lika tydlig – stölderna av cyklar har exempelvis halverats i Olofström under september och oktober i år jämfört med förra året, medan stölderna av elscootrar har fördubblats.

I klippet förklarar kommunpolisen vad de vill att drabbade fordonsägare ska göra

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.