Intresset för vuxenutbildning i Olofströms kommun har sjunkit kraftigt de senaste åren, varför politikerna nu valt att lägga ut den på privat regi, berättar Tamam Abou-Hamidan (S). Foto: SVT

Olofström drar ner på utbildningsplatser – 14 tjänster varslas

Uppdaterad
Publicerad

Vuxenutbildning i kommunal regi läggs ned, vilket innebär att cirka 14 lärartjänster väntas varslas.

Det beslutar Olofströms utbildningsnämnd för att spara in drygt nio miljoner kronor.

Under måndagen valde politiker i utbildningsnämnden att en extern aktör ska ta över vuxenutbildningar som Komvux och SFI (svenska för invandrare).

Beslutet väntas motsvara 14 heltidstjänster, uppger nämndens ordförande Tamam Abou-Hamidan (S) till SVT.

Bakgrunden är att minskande barnantal i kommunen gör att utbildningsförvaltningen behöver spara in 9,3 miljoner kronor.

Samtidigt har ansökningarna till vuxenutbildningarna minskat på senare år och stora delar av utbildningen sker redan genom privata aktörer.

Förskolan oförändrad

– Det gäller också att vi ska kunna hålla kvalitet i våra utbildningar. Om vi inte gör något hade det varit oansvarigt, säger Tamam Abou-Hamidan.

Beslutet rör inte yrkeshögskolans utbildningar.

Färre förskoleelever har även tvingat kommunen att stänga ned flera förskoleavdelningarna den senaste tiden, men än så länge finns inga planer på att stänga någon förskola.

Även planer om att stänga Gränums skola varit uppe för diskussion för att spara pengar. Men inget sådant beslut fattades av utbildningsnämnden under måndagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.