Om en ny pandemi slår till – här saknas skyddsutrustning

Publicerad

Är Sveriges beredskap god inför en ny framtida pandemi? Det är inte självklart visar det sig.

Olofström är en av landets kommuner som svarar nej på frågan om beredskapslagret är tillräckligt stort.

Har ni idag ett tillräckligt stort beredskapslager av skyddsutrustning för att möta en framtida pandemi? Det var en av frågorna i en enkät som SVT skickade till Sveriges kommuner och regioner.

Olofström tillhör de 19 kommuner i landet som svarar nej på den frågan.

– Man vet inte vilka behov som kommer att uppstå, säger Olofströms säkerhetssamordnare Jan Söderman.

Två veckors lager

I SVT:s enkät svarar Olofström att de har två veckors lager av bland annat visir, andningsskydd, handsprit och handskar. Kommunens säkerhetssamordnare gör bedömningen att det i dagsläget är tillräckligt.

– Det anser vi är väl anpassat. Vi kan få expressleverans med material på en dag. Det finns ingen bristvara och inga speciella behov just nu. Med två veckor anser vi att vi har god marginal, säger Jan Söderman.

”Skattebetalarnas pengar”

Olofström svarar också att det är dyrt att ha ett stort lager och att en förutsättning för att kommunen ska bygga upp ett sådant är att det måste finnas ett lagkrav på det.

– Det är skattebetalarnas pengar. Det måste finnas behov av att vi investerar i lagerbyggnader och stora lager, säger Jan Söderman.

Lagförslag: Sex månaders lager

Det finns just nu ett förslag, som är ute remiss, om ett lagkrav på att det ska finnas ett lager som räcker i sex månader.

– Kommer det ett lagförslag får vi naturligtvis ta ställning till det, säger Jan Söderman.

Även Blekinges övriga kommuner har besvarat SVT:s frågeformulär om medicinsk skyddsutrustning. I faktarutan nedan hittar du hur det ser ut i din kommun.

Så här ser det ut i din kommun:

Karlshamn

På enkätfrågan, om beredskapslagret är tillräckligt stort inför en framtida pandemi, svarar Karlshamn: ”Vet inte”. När SVT Nyheter Blekinge ber kommunen att utveckla svaret hänvisar ansvariga till att det är svårt att förutse hur en framtida pandemi slår och att det beror på vilken typ av smitta som i så fall kommer att spridas.

I SVT:s enkät fanns också frågan: Uppskatta hur länge ert beredskapslager av skyddsutrustning idag räcker vid en pandemisituation liknande den som uppstod våren 2020?

Karlshamn svarar inte på den frågan och hänvisar till att den uppgiften är sekretessbelagd. Men konstaterar samtidigt att beredskapslagret utökats.

Karlskrona

Även Karlskrona svarar ”vet inte” på SVT:s fråga om beredskapslagret är tillräckligt stort. Kommunen hänvisar till att behoven vid en framtida pandemi är svåra att förutse och att det är oklart hur långt lagret räcker om det blir aktuellt att dela med sig till grannkommunerna.

Karlskrona svarar att nuvarande lager av medicinsk skyddsutrustning räcker i tre månader.

Ronneby

Ronneby svarar däremot att beredskapslagret av medicinsk skyddsutrustning är tillräckligt stort för att möta en framtida pandemi.

Kommunen svarar att nuvarande lager räcker i minst sex månader.

Sölvesborg

Sölvesborg svarar också att beredskapslagret är tillräckligt.

Kommunen svarar att lagret av medicinsk skyddsutrustning räcker en månad.

Region Blekinge

Region Blekinge besvarar varken frågan om beredskapslagret är tillräckligt stort inför en framtida pandemi eller hur länge nuvarande lager av medicinsk skyddsutrustning räcker. När SVT Nyheter Blekinge frågar varför blir svaret att uppgifter om beredskapslagrets storlek inte är offentliga och att regionen därför låter bli att svara med hänvisning till offentlighets- och sekretesslagen.

Så gjordes undersökningen

SVT har skickat ett frågeformulär till Sveriges kommuner och regioner om beredskapslager av medicinsk utrustning. 220 av landets 290 kommuner har svarat. Av 21 regioner har 16 svarat.

En av frågorna var: Har ni idag ett tillräckligt stort beredskapslager av skyddsutrustning för att möta en framtida pandemi?

Ja: 189 kommuner. Nej: 19. Vet inte: 12.

Ingen av regionerna svarar nej.

Källa: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.