Sandra Bizzozero (S) och Christopher Larsson (SD) i Karlskrona kommun.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Sandra Bizzozero (S) och Christopher Larsson (SD) om oppositionens förslag om att gå emot potentiella lagstiftningen om papperslösa. Foto: Karin Karltun/SVT

Oppositionen i Karlskrona: anställda ska inte behöva ange papperslösa

Uppdaterad
Publicerad

En av punkterna i Tidöavtalet är att offentligt anställda ska informera berörda myndigheter om de kommer i kontakt med personer som är papperslösa.

I Karlskrona möter nu förslaget motstånd av Socialdemokraterna, Centern och Vänsterpartiet.

I Tidöavtalet, överenskommelsen mellan regeringen och Sverigedemokraterna, står det att ”kommuner och myndigheter ska vara skyldiga att informera Migrationsverket och Polismyndigheten när de kommer i kontakt med personer som vistas i Sverige utan tillstånd.”

Förslaget har mött motstånd från oppositionen på riksnivå – och nu även lokalt i Karlskrona.

– Vi tycker att det här är ett dåligt förslag och vi tycker också det är viktigt att säga att vi står på våra medarbetares sida. Vi tycker inte det är rimligt att man ska behöva ägna sig åt angiveri, säger Sandra Bizzozero (S).

Väntas lämna initiativärende

Under måndagen väntas Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet berätta att de tre står bakom ett initiativärende, där de föreslår att Karlskrona kommun ska motsäga sig den potentiella lagstiftningen – och att anställda inom kommunen inte ska behöva informera om papperslösa som de möter i sin yrkesutövning.

De vill även att kommunen ska meddela sitt beslut till regeringen. Men kommunalrådet Christopher Larsson (SD) ser inte att oppositionens förslag kommer att bli verklighet.

– Vi måste se till att att ta hand om de människor som finns i vårt land och som har rätt att vara här.

Förslaget röstades ned

Oppositionens förslag avslogs av majoritetsstyret under ett extrainsatt möte med kommunstyrelsen i Karlskrona under tisdagen.

Hör mer i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.