Alexander Galas som bor i Bastasjö fick syn på den lilla lodjursungen vid 10-tiden idag.
– Den kom lugnt gående på gatan där vi bor och jag såg direkt att det inte var en katt.
Alexander Galas tog fram sin mobil och började filma lodjursungen som var lugn och inte verkade vara ett dugg rädd.
– Det var en häftig upplevelse att få se ett fridlyst djur som dessutom brukar vara så skygga att man aldrig får se dem, säger Alexander Galas.
Ungen är hungrig
Men nu ikväll börjar han bli orolig för ungen.
– Den har i flera timmar suttit på baksidan av min grannes hus och vid och på deras kaninbur. Jag tror den är hungrig och inte hittar någon mat. Jag är också orolig för att den kanske är sjuk och det är därför den inte är rädd och skygg.
En årsunge
Men Bertil Larsson, inventerare på länsstyrelsen, menar att lodjursungen är för liten för att vara skygg.
Han åkte idag ut till Bastasjö och för honom var det inte heller några problem att komma nära med kameran.
– Det är en årsunge, född någon gång i maj. De har ju inte riktigt förståndet att vara skygga. Den går omkring och tittar på det mesta, säger han till TT.
Är skygga
Ungarna brukar hålla sig i närheten av sina mammor fram till parningstiden i mars. Om den här ungen har kommit ifrån sin mamma, eller om mamman finns gömd någonstans i närheten, är oklart. Vuxna lodjur brukar vara mycket skygga.
– Det är få förunnat att få se ett vuxet lodjur, säger Bertil Larsson.
Uppskattningsvis finns det mellan fem och femton lodjur i Blekinge. Eftersom de går långa sträckor varje dag varierar antalet.
Lodjur
I början av 1920-talet var lodjuret nästan utrotat. Det fanns en liten stam i gränstrakterna mellan Jämtland och Västerbotten.
Lodjuret fridlystes i Sverige 1928 och stammen ökade till 700 djur fram till 1980-talet, då lodjuren förekom över större delen av landet.
Under 1980-talet minskade lodjursstammen igen och försvann nästan från Götaland och södra Svealand. Det resulterade i att arten fridlystes i södra Sverige år 1984 samt i hela landet 1991 och det medförde att lodjursstammen växte.
Källa: Naturvårdsverket