Oro hos kvinnojouren efter nämndbeslut

Publicerad

Socialnämnden beslutade att inte betala ut föreningsstöd till bland annat kvinnojouren i måndags. Men det betyder inte att pengarna dras in, menar ordföranden.

I måndags beslutade socialnämnden att hålla inne på årets föreningsbidrag – ett bidrag om totalt 900.000 kronor som betalas ut till olika föreningar – som en del i ett större sparpaket. Beslutet möttes omedelbart av hård kritik, inte minst från kvinnojouren Frideborg, som riskerar att få hela sitt bidrag om runt 650.000 kronor indraget.

– Det kom som ett slag i magen. Som en kalldusch. Blir vi av med bidraget kommer vi inte kunna jobba på på samma sätt längre, säger Ulrika Bodin, verksamhetsansvarig på kvinnojouren Frideborg.

Hård kritik

Förutom kvinnojouren har ett flertal politiker i kommunen kritiserat nämndbeslutet – bland annat oppositionsrådet Camilla Brunsberg (M) och kommunalrådet Patrik Hansson (S).

– Jag tycker socialnämnden har fattat ett felaktigt beslut. Trots att det inte är en lagbunden verksamhet tycker jag att kommunen borde ge bidrag till kvinnojouren, säger Patrik Hansson (S).

”Inget hugget i sten”

Men allt grundar sig, enligt socialnämndens ordförande, i ett missförstånd.

– Vi har inte beslutat om att dra in bidragen till kvinnojouren, det är inget som är hugget i sten. Det vi har gjort är att vi beslutat att inte betala ut föreningsstödet som en klumpsumma i år. Nu kommer vi gå igenom ansökningarna från alla föreningar, sätta oss och diskutera med dem, och så kommer vi fatta beslutet på nästa sammanträde i juni, säger Ingrid Hermansson (C), socialnämndens ordförande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.