En man med glasögon och stickad tröja står i en foajé

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Smittskyddsläkare Bengt Wittesjö vill nå målet att vaccinera minst 75 procent av de som är 65 år eller äldre. Foto: SVT

Ovanligt tidig start för vintervaccination i år

Publicerad

Vaccinationer mot säsongsinfluensa och covid-19 inleds den 15 oktober. Alla som är riskgrupp rekommenderas att vaccinera sig mot båda sjukdomarna.

Det är en ovanligt tidig start av vaccineringarna, vilket beror på att smittspridningen av covid-19 förväntas att öka tidigare under säsongen än säsongsinfluensan.

– På så vis får våra sköraste personer ett gott skydd redan innan smittspridningen förväntas nå sin topp, säger Bengt Wittesjö.

Den tidigarelagda starten av vaccineringarna är en rekommendation från Folkhälsomyndigheten.

Bokad tid eller drop in på vårdcentralen

Vaccinering mot säsongsinfluensa och covid-19 sker på samtliga vårdcentraler i Blekinge. Vissa vårdcentraler kontaktar de som är äldre med en bokad tid, medan andra skickar ut brev med information om drop in eller tidsbokning.

– Det är viktigt att även de som är yngre och tillhör en riskgrupp vaccinerar sig för att inte bli allvarligt sjuka. Förra året var det endast 20 procent av de personerna som vaccinerade sig, säger Charlotte Ros, vaccinsamordnare i Region Blekinge.

Riskgrupper som rekommenderas vaccin

  • Personer som är 65 år eller äldre
  • Gravida, efter vecka 12
  • Personer med kronisk hjärt-och kärlsjukdom/kronisk lungsjukdom
  • Personer med kronisk lever- och njursvikt
  • Diabetiker typ 1 och 2
  • Personer med nedsatt immunförsvar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.