Foto: TT

På BTH skapas en bättre modell för åldersbedömningar

Uppdaterad
Publicerad

Totalt 960 ungdomar i landet varav drygt 300 i Blekinge har nu undersökts med magnetkamera i den unika studie om åldersbedömningar som görs på Blekinge tekniska högskola, BTH. Syftet är att göra ålderbedömningar säkrare.

Åldern har fått ett allt större fokus i asylprocessen. Under den stora flyktingvågen 2015 sökte över 35.000 ensamkommande barn och unga asyl i Sverige.

Men bara några procent kan styrka att de faktiskt är barn med hjälp av id-handlingar och dokument. I ärenden där Migrationsverket bedömer att den asylsökande inte kan uppge sin ålder på ett trovärdigt sätt ska den asylsökande få frågan om personen vill genomgå en medicinsk åldersbedömning som varit omstridda.

Samarbete med Karolinska Institutet

Tidigare har bland annat Svenska barnläkarföreningen avrått sina medlemmar att utföra undersökningarna, med hänvisning till att felmarginalerna är för stora.

Att få fram exakta medicinska svar på om en person är under eller över 18 år är än så länge omöjligt, men strävan efter att komma så nära som möjligt har lett forskningsvägarna till BTH.

BTH har i samarbete med Karolinska Institutet fått i uppgift av Socialstyrelsen och i förlängningen regeringen, att göra fördjupade studier för att undersöka hur säkert man kan bedöma en persons ålder med hjälp av magnetkamera.

Ungdomarna i Blekinge har undersökts med en mobil klinik som i slutet på veckan rullade bort från campus på BTH. Övriga undersökningar har gjorts vid tre kliniker i Stockholm.

Målet: 95 procents säkerhet

Frivilliga ungdomar i Blekinge och Stockholmstrakten där man känner till den exakta åldern har undersökts med magnetkamera sedan våren 2017. Det är tillväxtzonerna i handled, knäled och fotled som undersökts på hos ungdomar från 14 till 22 år.

– De mognar i olika faser i livet och vår hypotes är att det inte spelar någon roll vilket land man kommer ifrån utan att de mognar oberoende av det. Däremot kanske socioekonomiska skillnader, övervikt och kön kan påverka. Det vill vi väga in och se om vi kan skapa en bättre modell för åldersbedömning, säger Johan Sanmartin Berglund, läkare och professor i hälsovetenskap vid BTH.

Målet var att kunna bestämma åldern med 95 procents säkerhet.

– Det var svårast att få tag på ungdomar i 21-22-årsåldern, men nu har vi fyllt alla våra kvoter. Resultaten kommer att redovisas i april så vi kan inte dra några slutsatser än, men det ser lovande ut, säger Johan Sanmartin Berglund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.