Region Blekinge anmäler vårdmiss till IVO. Foto: Johan Nilsson/TT

Patient fick amputera benet –efter miss på vårdcentralen

Publicerad

När en patient kom till vårdcentralen i Olofström med smärtor, blåmärken och blåsor på underbenet fick personen beskedet att avvakta. Några dagar senare fick patienten sitt ben amputerat. Nu anmäls händelsen av Region Blekinge, enligt Lex Maria.

I januari hade en patient vårdats i hemmet för ett sår på benet av kommunens hemsjukvård. När patienten senare uppsökte vårdcentralen i Olofström syntes blåmärken och blåsor och det konstaterades att benet hade lindats för hårt av hemsjukvården.

Patienten fick rådet att avvakta i två veckor, men bara efter tre dagar försämrades patientens tillstånd och personen skickades in till sjukhuset.

Ytterligare några dagar senare utförs en lårbensamputation på patienten.

Händelsen medförde onödigt lidande för patienten och första undersökningen på vårdcentralen visar på brister enligt anmälan till IVO.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.