Carina Ingemansson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör verksamhetschefen för medicinkliniken, Carina Ingemansson, berätta varför de inte följt säkerhetsrutinerna. Foto: SVT Arkiv

Patientinformation skickas digitalt – Region Blekinge kan inte garantera säkerheten

Publicerad

Vid hemdialys har region Blekinge testat ett verktyg där patienten själv kunnat registrera sin vikt och sitt blodtryck hemma – och sedan skickat vidare informationen till sjukhuset.

Nu kan SVT Nyheter Blekinge avslöja att verktyget införts utan säkerhetskontroll. Regionen kan inte heller garantera att uppgifterna inte hamnar hos tredje part.

Distansmonitorering ska underlätta för de patienter som genomför sin dialys hemma. Region Blekinge har tagit in verktyget på lån.

Genom verktyget registrerar patienter med hemdialys sin vikt och sitt blodtryck regelbundet på en platta som de fått av regionen. Informationen skickas till sjukhuset – i programmet finns även patientens personuppgifter registrerade.

Följde inte säkerhetsrutinerna

Men införandet av verktyget har inte skett efter gängse säkerhetsrutiner.

– Jag kan bekräfta att det inte gått till genom de vanliga säkerhetsrutinerna, säger Stefan Österström, säkerhetschef på Region Blekinge.

Varje gång ett nytt system införs i regionens organisation ska det först genomgå en säkerhetskontroll för att se om det uppfyller alla krav. Det har alltså inte skett i detta fall.

Finns det risk för att informationen som samlas in hamnar hos tredje part?

– Det är en del av de riskerna vi ser i detta och det vi vill utreda djupare, säger Stefan Österström.

”För att hjälpa patienten”

Enligt vad SVT erfar så rör det sig om ett tiotal patienter och projektet ska ha pågått i elva månader, något regionen nekar till.

– Det är ingenting jag har kännedom om. Det är en patient, det är de uppgifter jag har fått, säger verksamhetschefen på medicinkliniken Carina Ingemansson.

Hon bekräftar att de inte följt säkerhetsrutinerna.

– Det har vi inte, det här systemet har vi lånat i ett syfte för att hjälpa patienten som kan sköta sin behandling själv.

Vem var det som beslutade att man skulle testa det här systemet?

– Det gjorde man på den enheten, njurcentrum och det var ansvariga på den enheten i samråd med medicinskt sakkunniga, säger Carina Ingemansson.

Avslutat samarbetet

Efter att SVT börjat ställa frågor om verktyget så har regionen avslutat användandet av det.

Region Blekinge har skickat in en anmälan till Integritetsskyddsmyndigheten, IMY, som ska utreda om införandet av verktyget strider mot GDPR.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.