Två personer sitter på golvet med en stor hund mellan sig. Hunden är en mastiff och ser vänlig ut. I bakgrunden syns stolar och en färgglad matta. Rummet har en hemlik känsla.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre-åriga Bosse är Karlskrona kommuns första pedagoghund. Foto: Michelle Hallberg/SVT

Pedagoghunden Bosse, 92 kilo, – elevernas bästa vän: ”Ser glittret i ögonen”

Uppdaterad
Publicerad

Tillsammans har specialpedagogen Cecilia Lindqvist och mastiffen Bosse nu blivit ett radarpar i Karlskrona. Två dagar i veckan jobbar de på Arenaskolan – med elever som har specialbehov.

När den orangea västen med texten Pedagoghund åker på vet Bosse att det är jobbdags.

– Då ställer han sig vid ytterdörren intill mig och väntar på att vi ska åka iväg, och det tycker han är väldigt roligt, säger Cecilia Lindqvist.

Hon är specialpedagog på Törnströmska anpassade gymnasieskola, individuella programmet, Arenaskolan. Två dagar i veckan tar hon även hjälp av en 92 kilo stor mastiff i sin undervisning.

I mötet med eleverna som har NPF-diagnoser hjälper Bosse dem att kommunicera.

– Det stora syftet är att underlätta kommunikationen. De är elever som kommit hit och aldrig pratat med mig tidigare, men med Bosse så lossnar det, säger Cecilia Lindqvist.

Bosse busar och pussar

I skolans källare har duon fått ett eget utrymme eftersom att hundar på grund av allergier inte kan vistas fritt i skolans lokaler. Källarrummet är döpt till hundrummet och där inne vet eleverna vad som väntar.

– Han busar och pussar mig i örat, säger Norah Öman som har autism och går fjärde året på Törnströmska anpassade gymnasieskola.

Hos Bosse har Norah Öman bokstund, och under hela lektionen sitter Bosse med och motiverar henne till att göra övningarna som Cecilia Lindqvist har planerat.

Spela klippet för att följa med Bosse i undervisningen.

Under Bosse-timmen får eleverna både göra tricks och gå ut på promenad med honom. Foto: Michelle Hallberg/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.