Foto: TT/SVT

Stödpengar går till privata konton – ansvariga vägrar redovisa

Uppdaterad
Publicerad

Insamlingar via sociala medier blir ett allt vanligare fenomen i Sverige. Men att kontrollera och granska verksamheterna är svårt.

SVT Nyheter Blekinge har granskat Stödkassen Blekinge – som under flera år profilerat sig på att hjälpa behövande.

Bristerna i kontroll och redovisning är flera.

Stödkassen Blekinge startades 2013 och har kommit att bli en stor och inflytelserik välgörenhetsorganisation i Blekinge. Idén är att via sociala medier samla in bland annat kläder, mat och pengar för att hjälpa personer som av olika anledningar hamnat i akut ekonomisk kris, eller som har fallit mellan myndigheternas stolar.

Genom åren uppger sig Stödkassen ha hjälpt hundratals familjer med allt från barnvagnar till hyresbetalningar, mat och kläder. SVT har själva varit i kontakt med flera personer och familjer som genom åren har fått hjälp när de befunnit sig i ekonomiskt trångmål.

Stödkassen Blekinge

Ingen registrerad förening

Men det finns frågetecken. Både myndigheter och organisationer pekar på att arbetssättet inte är optimalt, och tidigare stora givare har valt att dra sig ur samarbeten.

När en efterlysning läggs ut på föreningens Facebook-sida ombeds givarna att oftast skänka främst kläder eller mat, men Stödkassen skriver också att det går bra att swisha bidrag som används till att köpa in det som behövs. Enligt en av de två ansvariga kan en ”bra” efterlysning dra in runt 2500 kronor.

Men föreningen är inte registrerad hos någon myndighet och har inget eget organisationsnummer eller kontrollerbart företagskonto. De arbetar som en underorganisation till den registrerade föreningen Fair People, men den är enligt huvudmannen själv inaktiv och har inte lämnat in någon inkomstdeklaration under de senaste åren.

I stället swishas pengadonationerna till Stödkassen till de två ansvarigas privata bankkonton.

– Så har vi gjort. Vi har varsitt konto, [den andra] har resterande Blekinge och jag har Karlskrona. Swishen är ju in till Stödkassen, och donationerna är märkta. Så om jag skulle sälja något privat eller så så ser jag vad som är vad, säger en av de ansvariga.

Oklar omsättning

Exakt hur mycket pengar organisationen samlar in och använder är det bara de två ansvariga som kan svara på. De gör årligen runt hundra sökningar via sociala medier – och får stora summor donerade till sig av olika företag och organisationer i Blekinge.

Pengarna som skickas in används, enligt de ansvariga, till presentkort på mat, kläder eller för att betala av räkningar. Några kontanter betalar organisationen aldrig ut till de sökande.

– Alla pengar som vi samlar in går till de behövande. Vi behåller inte en krona för oss själva. Och om en familj har fått sina behov täckta sparas pengarna till nästa sökande familj, säger en av de ansvariga.

Vägrar redovisa

Men att kontrollera hur pengarna används ska visa sig vara omöjligt för en utomstående. Det enda sättet att få tillgång till Stödkassens pengaflöden är genom bankerna där det råder sträng sekretess. Och trots flera förfrågningar till Stödkassens ansvariga om att få ta del av den ekonomiska redovisningen får vi nej.

– Nej, jag känner att det behöver vi inte redovisa. Någon annan behöver ju inte se våra kontoutdrag för det finns inget att se.

Det skulle ju hjälpa er om ni visade det?

– Ja, men jag känner dels att jag... Nej jag vill inte det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stödkassen Blekinge

Mer i ämnet