I Sverige har det inom räddningstjänsten och flera vårdyrken varit vanligt att göra undantag från reglerna om 11 timmars dygnsvila. Undantaget tillåter bland annat personliga assistenter att arbeta hela dygnspass hos vårdtagarna utan personalbyten.
Men senast den 1 oktober vill EU skärpa reglerna. Något som skulle ge negativa konsekvenser för både assistenter och vårdtagare, menar en grupp assistenter i Karlskrona som har gått ihop i en gemensam protest.
– Dygnspassen är nödvändiga för vårdtagarna och skapar en trygghet och kontinuitet, säger Maria Grönberg till SVT Nyheter Blekinge.
”Tar det här hela vägen till Bryssel”
Dygnspassen innebär att assistenterna hinner uträtta flera ärenden och aktiviteter tillsammans med vårdtagarna – utan att störas av personalbyten. Det minskar både ångest och oro hos vårdtagaren och stress hos personalen, menar assistenterna i Karlskrona.
– Varför har ingen frågat brukarna om det här? Vem ska kämpa för dem om inte vi, frågar sig assistenten Bibbi Mård.
I skrivande stund har gruppen samlat in över 15 000 namnunderskrifter i protest mot de skärpta reglerna.
– Vi är beredda att driva det här hela vägen till Bryssel, säger Marie Grönberg.
Skärpta regler för dygnsvila
- EU:s arbetstidsdirektiv säger att man måste ha elva timmars vila per dygn, mellan arbetspassen. I Sverige har det funnits undantag inskrivna i flera kollektivavtal och i praktiken har ”undantag” varit vanliga inom exempelvis vård och omsorg.
- Men nu har EU krävt att Sverige börjar följa reglerna om elva timmars dygnsvila. Från den 1 oktober blir det mycket svårare att göra undantag, läs mer här.
- Kommunal och Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, har därför förhandlat om kollektivavtalet för att nå upp till kravet från EU. Bilaga J och R, som reglerar jour respektive arbetstiderna inom räddningstjänst, har dock inte förhandlats klart än. Det beräknas vara färdigt före sommaren.
- Även på den privata sidan måste avtalen förhandlas om. Den 1 oktober gäller de skärpta reglerna för alla.
Källa: Kommunalarbetaren