PFAS på fler platser i Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

Länstyrelsen i Blekinge misstänker höga halter av PFAS på ytterligare fem ställen i länet.

Länstyrelsen i Blekinge misstänker höga halter av PFAS som förgiftade dricksvattnet i Kallinge på ytterligare fem ställen i länet. Det handlar mestadels om gamla övningsplatser för räddningstjänsten som man nu vill att Naturvårdsverket ska ta grundliga prov på.

I Karlskrona och Karlshamn  har man övat  vid själva brandstationerna mitt i centrala staden och med PFAS-skum under 1980- och 90-talen. Sen finns det ytterligare ett par platser i länet som räddningstjänsterna använt som övningsplatser. Det har inte varit lätt för länsstyrelsens personal att hitta dem.

– Ja, det har varit lite av ett detektivarbete, mina medarbetare har fått ta räddningstjänsten till hjälp, säger Fredrik Andreasson är samordnare för vattenförvaltningen och miljögifter på Länsstyrelsen i Blekinge.

Arbetet med PFAS-kartläggningen görs över hela landet på regeringens uppdrag och Naturvårdsverket räknar med att provta ett par hundra plaster. Det är de som bestämmer vart provtagnignarna ska göras.

– Men om Länstyrelsen i Blekinge anser att det behövs fler så gör man dem på egen hand, säger Fredrik Andreasson.

 Även Försvaret håller också på och provtar räddningsplatser, bland annat marinbasen som även den ligger i centrala Karlskrona. Dessa tester kommer också göras nu under våren men Folke Berg från försvarets miljöprövningsenhet är inte orolig – innan han vet något.

– Förhållanden i Kallinge var extrema så att PFAS leddes ut i grundvattnet, det är inte alls säkert att det är likadant på andra platser, säger Folk Borg.

På räddningstjänsten i länet välkomnar provtagningarna.

– Det är ju jättebra att det uppmärksammas. Detta är ett stort problem i Sverige och det är bra att det testas. Jag tror att ju mer man testar ju mer kommer man att hitta, säger Melissa Millbourne, räddningchef på räddningstjänsten i västra Blekinge.

– Men jag tror inte de kommer hitta lika höga värden som i Kallinge, vi har inte övat lika mycket med skum som de, tillägger hon.

Anders Engblom är räddningschef i östra Blekinge och håller med sin kollega.

– Ja, vi välkomnar detta och har själva tänkt i de här banorna. Det är mycket bra att det testas, säger Anders Engblom, räddningschef på räddningstjästen i östra blekinge

Länsstyrelsen i Blekinge har även provtagit  vattendrag man provtagit. som Halen, Långasjön och Lyckebyån. Resultaten från det var förhållandevis bra även om man hittade låga halter av PFAS, några nanogram per liter.

– Tyvärr är det ju så att detta finns överallt, det är ju inte bra, men det är  så det är. Och det är så låga halter att vi inte ser det som någon fara för människor, säger Fredrik Andreasson.

Provtagnignar på de gamla övningsplatserna ska nu göras under våren och där väntar man sig högre PFAS-värden.

– Ja, det är troligt att det finns mycket högra halter där man arbetat med skum under många år.Tyvärr går det ju inte att sanera PFAS utan det finns där, men då har vi ju åtminstone koll på vart det finns och det viktigaste är då att säkra att det inte når grundvatten och dricksvatten, säger Fredrik Andreasson.

PFAS står för Poly- och Perfluorinerade alkylsubstanser och kan alltså vara skadligt för människor.

Här är platserna som länsstyrelsen vill att Naturvårdsverket ska ta prov på:

Räddningstjänstens lokal i Karlskrona

Räddningstjänstens lokal i Karlshamn

Övningsplatsen Eldorado vid kraftvärmeverket i Ronneby

Övningsplatsen vid Vekerum/Horsaryd i Karlshamn

Volvo industriområde i Olofström

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.