För drygt två år sedan sa Kerstin Dejemyr upp sig från polisen efter över 26 år inom myndigheten. Under 2017 var hon en av poliserna som under metoo-våren startade uppropet #Nödvärn med Maria Larsson och Meta Broddare.
Dejemyr hade hoppats jobba vidare med dessa frågor för polisen men så blev inte fallet. Sedan dess har hon jobbat som projektledare och skrivit på sin andra bok efter den skönlitterära I lagens famn från 2016.
Tystnadskultur lever vidare
Denna gång har Dejemyr jobbat med journalisten Lisa Bjurwald kring fackboken Gärningsmannen är polis kring hennes upplevelser inom yrket. Boken har undertiteln ”Om trakasserier och tystnadskultur inom svensk polis” och hon menar att den innehåller flera oväntade sanningar.
– Det är sanningar om hur man hanterar poliser som polisanmäls och åtals som läggs ner. Sanningarna är att tystnadskulturen lever vidare och det fortgår med trakasserier och kränkningar inom polisen, säger Dejemyr som har sina rötter i Ramdala utanför Karlskrona.
Flera års arbete
Problemen med en machokultur inom kåren har hon upplevt ända sedan flytten från gården i Blekinge till huvudstaden, när hon som 22-åring började på polishögskolan. Tankar om en bok har funnits i flera år och här har Lisa Bjurwald jobbat med fakta kring Dejemyrs historier.
– Man får en inblick i olika polisers vardag hur den ser ut. Man får en viss statistik samt vad det faktiskt innebär att polisanmäla och när det läggs ned. Man får följa ett antal personer och deras fall och sedan kommer ett antal lösningsförslag.