Polischefen om hur de ska behålla anställda i länet

Uppdaterad
Publicerad

Att slå ihop Blekinge till ett polisområde och förbättrade arbetsvillkor – det är två av åtgärderna som gjorts för att få fler poliser i tjänst. Samtidigt ser polisområdeschefen Hans Kjaersgaard störst arbetsmiljörisker för poliser i yttre tjänst.

– Det är mer skjutvapen och sprängmedel där ute, och personer med psykisk ohälsa, säger han.

När polisen genomförde sin stora omorganisation 2015, då myndigheten centraliserades, upplevde många anställda en kraftigt försämrad arbetsmiljö. De kommande fyra åren valde 346 poliser i region Syd att sluta av annan anledning än pension.

Men polisledningen har också vidtagit åtgärder lokalt för att stoppa personalflykten, och till och med få före detta poliser att återvända till yrket.

– Vi har arbetat med att dra om gränserna så att Blekinge inte längre är delat, och sedan har vi arbetat för att förbättra arbetsvillkoren och se över löneutvecklingen, säger Hans Kjaersgaard, polisområdeschef i Blekinge och nordöstra Skåne.

Framtida risker

I framtiden ser han störst arbetsmiljörisker för de anställda i yttre tjänst.

– Vi ser fler skjutvapen och sprängämnen i omlopp, och vår personal möter ett ökat antal personer med psykisk ohälsa och det är såklart påfrestande för vår personal.

Hur möter ni det?

– Genom att jobba med utbildning av medarbetarna, men också ständigt se över våra metoder och den utrustning vi har.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.