I slutet av april lämnades yttrande från miljö- och samhällsbyggnadsnämnden vidare till polisen och i nästa vecka väntas besked om fortsatta böneutrop från minareten vid islamiska kulturföreningens moskébyggnad i Kungsmarken.
– Jag vill inte föregripa den formella processen, men i princip gäller samma förutsättningar och villkor i Karlskrona som låg till grund för vårt beslut i Växjö. Det är samma lagstiftning, ett identiskt yttrande från kommunen och ungefär samma lokala ordningsstadgar. Jag kan därför inte se att vi kan landa i en annorlunda slutsats den här gången, säger Magnus Rothoff, gruppchef vid polisens rättsenhet.
Tredje ärendet i landet
Innan det formella beslutet kan fattas kommer polisen att begära en kompletterande uppgift från Karlskrona kommun angående högtalarnas placering. Däremot kommer polisen inte att följa kommunens skriftliga rekommendation att tala med berörda i området innan beslut fattas. Så gjordes heller inte i Växjö trots motsvarande uppmaning från kommunen.
– Dels saknar vi laglig grund att göra det, dels är det en väldigt resurskrävande insats och skulle försena handläggningen av ärendet, säger Magnus Rothoff.
Polisens beslut kan överklagas till förvaltningsrätten som i sin tur avgör vem som har klagorätt i ärendet. Enligt Magnus Rothoff är Karlskrona det tredje exemplet i Sverige sedan 2013 där polisen tar ställning till en ansökan om böneutrop från högtalare. De två övriga är Botkyrka och nu alltså senast Växjö.
I Karlskrona påbörjade den Islamiska kulturföreningen böneutrop från högtalare redan i november förra året. Det visade sig senare att föreningen missat att söka tillstånd och i väntan på en korrekt handläggning av ärendet har utropen tillfälligt stoppats.