Förra året hanterade polisen runt 5 000 ärenden om brott i nära relation, bara i region syd. En sjättedel av dem rörde särskilt grovt våld – av män, mot kvinnor.
Och så har det sett ut under många år.
– Det varken ökar eller minskar nämnvärt, vilket är oroande. Men det vi kan se förra året är att vi fått in något fler anmälningar. Det tycker vi är positivt, eftersom vi vet att mörkertalet är så stort, säger Fredrik Liljeroos, problemansvarig chef för särskilt utsatta brottsoffer i region syd.
Att förebygga våldsbrotten, snarare än att bara utreda de redan begångna, har blivit en av polisens viktigaste frågor.
Genom ”Operation Beta” har polisen nyligen identifierat och punktmarkerat ett antal män som anses särskilt farliga.
Otillräcklig lagändring
När sekretesslagstiftningen uppluckrades 2021, så att socialtjänsten och hälso- och sjukvården tilläts börja dela vissa uppgifter med polisen i brottsförebyggande syfte, hoppades många på ett tydligt resultat.
– Men så blev det inte. Och det handlar mycket om gammal vana, att man är väldigt noga med att inte göra fel och därför gör mindre än vad man skulle kunna göra.
Som lagen är skriven kan socialtjänsten och sjukvården nu dela sekretessuppgifter med polisen om det är i syfte att förebygga ett vålds- frids- eller sexualbrott som ger minst ett års fängelse.
– Och då ska de försöka navigera i lagstiftningen och ha koll på straffskalor, det är inte lätt när det inte i grunden är deras uppdrag.
Vill samla myndigheterna
Nu vill Fredrik Liljeroos se ett barnahus – för vuxna.
– Det är ett väldigt bra koncept där alla professioner – polis, sjukvård, socialtjänst, åklagare – samlas för att det våldsutsatta barnet ska få bästa möjliga förutsättningar att komma vidare i livet. Något liknande det behöver vi hitta för vuxna.