SVT Nyheter Blekinge har under flera dagar granskat Blekinge Health Arena – satsningen som skulle förvandla Karlskrona till hela Östersjöregionens hälsometropol.
Förutom tillväxtpengar från EU har kommunen, landstinget, Region Blekinge och Blekinge Tekniska Högskola genom åren investerat både pengar och tid i ett projekt som bland annat skulle ge 70 nya jobb.
Men trots de höga ambitionerna blev resultatet magert: få nya jobb, få nya företag, inga praktikplatser – och uteblivna forskningsprojekt.
Och nu har högskolan som en av stiftarna i den ideella föreningen lämnat sin tidigare roll som finansiär.
Privat finansiering
Frågan är nu hur den toppmoderna anläggningen ska drivas i framtiden. Mycket talar för att det också fortsättningsvis kommer att skjutas till skattemedel eftersom affärsidén visat sig svår att driva runt.
Men det är inte ett alternativ som oppositionsrådet Camilla Brunsberg (M) vill se:
– Långsiktigt är det nödvändigt att hitta en privat finansiering. Möjligheten att hitta en annan driftsform måste utredas, säger hon.
Och det är en uppfattning som delas av Sverigedemokraternas gruppledare Christopher Larsson.
– Det är inte rimligt att skjuta in ytterligare skattepengar där. Det är bättre att sälja anläggningen och låta privata aktörer ta över. Men självklart måste det finnas en samverkan med idrottsrörelsen och föreningslivet, säger han.
Snabbare utveckling
Att det går att få ekonomi och självfinansiering i hälso- och träningsbranschen vet Joakim Dettner med drygt tjugo års erfarenhet på området.
Han ansvarar i dag för en avancerad test- och träningsanläggning i Ronneby och får regelbundna besök av några av Sveriges mest framgångsrika elitidrottare. Bolaget omsätter över fem miljoner kronor årligen.
Men något offentligt miljonstöd har han aldrig fått.
– Det är klart att jag hade kunnat göra mycket för de pengarna. Den tanken har slagit mig några gånger. Jag hade definitivt kunnat utveckla företaget i snabbare takt, säger han.