Bengt Jönsson (KD) och Karlskrona kommunhus

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Besparingarna ska göra verksamheten billigare och bättre, enligt Bengt Jönsson (KD), ordförande i funktionsstödsförvaltningen i Karlskrona. Hör honom berätta i videon. Foto: Agnes Norup/SVT

Politiskt ansvarige kommunalrådet förstår oron: ”Måste göra den här resan”

Uppdaterad
Publicerad

Ordföranden i funktionsstödsnämnden, kommunalråd Bengt Jönsson (KD), står fast vid att besparingarna inom funktionsstöd ska göra verksamheten billigare och bättre.

– Vi måste se över alla kostnader – alltifrån bostäder till andra delar i förvaltningen, säger han.

Hur ekvationen ska gå ihop – att det blir både billigare och bättre, kan han inte precisera. Bara att de ska gå igenom alla utgifter och se vad som är möjligt att effektivisera eller spara på.

– Vi måste göra den här resan, även om det kommer att ta lång tid.

Minska utgifterna

Bengt Jönsson (KD) är noga med att det inte handlar om att spara pengar utan att dra ner på kostnader.

– Vi måste se över våra kostnader helt och hållet. Alltifrån boendedelar till hur man gör sin dagliga verksamhet, säger han.

Partierna överens

Alla partierna i funktionsstödsnämnden är överens om att något måste göras annorlunda då verksamheten i Karlskrona är mycket dyrare än i andra jämförbara kommuner.

Vid ett extrainsatt nämndsmöte den 17 juni kommer förvaltningschefen att presentera en omställningsplan och internbudget för besparingarna.

I klippet hör du Bengt Jönsson (KD) om hur billigare och bättre kvalitet hänger ihop.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.