Även Rebecca Ågren från Ronneby deltog i paraden – med blandade känslor.
– Jag är stolt över att det sluts upp som i dag. Man ska inte behöva växa upp som regnbågsbarn och känna sig motarbetad, säger hon.
Deltagaren Jojo Berghall från Karlshamn tror på kärleken och rätten att älska vem man vill. I tåget träffar SVT även Kai Karlsson från Trelleborg som går prideparad för första gången och känner sig taggad.
– Det känns bra, men också väldigt nervöst. Det är viktigt med representationen och visa vem man är, säger han.
Nej till regnbågsflaggan
Det var i september 2019 som det politiska styret i Sölvesborg skapade stora rubriker kring en kommunal flaggpolicy efter mer traditionella principer. Den nya policyn innebar att kommunen inte fick hissa regnbågsflaggan – detta trots att det gjorts tidigare i samband med prideveckan i Blekinge.
Prideprofilen och Öppna moderaters vice förbundsordförande Sophia Ahlin (M) var en de kritiska rösterna till beslutet och kallade det då för ”ett hån”. Hon valde att operativt manifestera mot den nya inriktningen och planerade en prideparad i kommunen 2020. Pandemin satte dock stopp för planerna.
2019 avfärdade kommunstyrelsens ordförande Louise Erixon (SD) kritiken mot prideflaggningen som ”fake news” när hon gästade P1 Morgon.
Polisen har säkrat upp
Inför pridefesten har förberedelser gjorts från polisens håll för att säkra trygghet och ordning på plats.
Mathias Svensson känner sig inte helt trygg under paraden, men menar att om det är någon gång man ska visa sig ute så är det nu.
– Om det finns en risk är jag beredd att ta den för att visa vad man står för, säger han.
Enligt polisen morgonen efter paraden ska det inte ha inträffat någon incident i samband med paraden, vad de känner till.
– Det verkar ha gått lugnt till, om man ser till brottslighet då, säger Kim Hild på polisens ledningscentral.