Sandra Penzo, vice ordförande för Karlskrona Pride. Foto: SVT / TT

Prideledningen efter turbulenta helgen: ”Ger negativ bild”

Uppdaterad
Publicerad

Anklagelser om sexuella trakasserier, polisbråk och inställda event – Karlskrona Pride avslutades inte som planerat.

– Det är klart att det ger en negativ bild när sådant här händer, säger Prides vice ordförande Sandra Penzo.

Prideveckan i Karlskrona blev inte den festliga avslutning som arrangörerna hoppats på.

Det planerade huvudnumret med en båtparad i stan ställdes in i sista stund efter ett polisingripande och ett efterföljande bråk som slutade med anmälningar och anklagelser om sexuellt ofredande och våld.

Karlskrona Prides ordförande Sophia Ahlin vill idag inte vidare kommentera händelsen på grund av sin egen koppling till det inträffade. Bland annat skedde polisingripandet i anslutning till hennes fastighet där det tidigare under kvällen arrangerats en pridefest.

Däremot förklarar hon varför det inlägg om händelsen som organisationen först publicerade i sociala medier senare togs bort.

– Det kom så mycket hatkommentarer mot polismyndigheten, så då kände vi att det var enklare att ta bort inlägget. Vi vill inte bidra till hatbrott mot polisen.

Ska ”reflektera över detta”

För svar på övriga frågor hänvisas SVT i stället till föreningens vice ordförande Sandra Penzo.

Hur har det här påverkat bilden av Karlskrona Pride?

– Hela händelsen är förstås jättetråkig och det är alltid negativt när sådant här händer. Vi i styrelsen kommer behöva prata igenom vad som har hänt och sätta oss ner och reflektera över detta. Det pågår en utredning och det här behöver så klart granskas.

Hur skulle du summera årets Pride?

– Blandad. Även om detta hände, så har vi haft väldigt fina ljusglimtar. Bortsett från incidenten och trots en pågående pandemi där vi inte kunnat göra en vanlig pride, så känner jag ändå att vi lyckats göra en bra pridevecka, säger Sandra Penzo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.