Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alla personer som kommit i kontakt med det misstänkta brevet har fått saneras utanför byggnaden. Foto: Wivan-Kristina Sandberg/SVT

Pulverlarmet: Brevets innehåll bedöms som ofarligt

Uppdaterad
Publicerad

Den personal som varit i närheten av pulverbrevet har fått saneras på plats – för att sedan föras till sjukhus för ytterligare kontroll.

Samtidigt visar nu en analys av brevets innehåll att det bedöms vara ofarligt.

Under onsdagsförmiddagen kom larmen från flera håll i landet om att länsstyrelser fått ta emot brev innehållande vitt pulver. Kontoret i Karlskrona har spärrats av och både polis och räddningstjänst jobbar under dagen kvar på platsen för att försöka identifiera brevets innehåll.

– De som har kontaminerats av det här ämnet måste saneras, för att sedan åka in till sjukhus. Det är två personer som har avförts till sjukhus, berättar Emelie Lantz, räddningsledare på plats.

Både personerna som exponerats och ambulanspersonalen har sanerats enligt säkerhetsrutin för okänt ämne.

Utökade avspärrningar

Polisens avspärrningar vid området kring länsstyrelsen utvidgades då brevet skulle föras ut ur byggnaden för att undersökas.

– Vi för dialoger och samverkar med andra myndigheter för att se hur vi kan hjälpas åt för att eventuellt indikera det här ämnet, säger Emelie Latz.

Under eftermiddagen har avspärrningarna vid området i Karlskrona hävts och polisen meddelar att man är klara på platsen.

Analys pågår på samtliga platser i landet där liknande pulverbrev tagits emot. Polisen i region syd meddelar under eftermiddagen att innehållet i det brev som kommit till Länsstyrelsen i Blekinge bedöms som ofarligt.

Hotbrev

Enligt polisen ska brevet ha innehållet någon form av hot. En anmälan om olaga hot mot grupp har upprättats. Enligt Sydöstran ska polisen nu analysera brevet i jakt på eventuella DNA-bevis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.