Två barn sitter tillsammans med sin mamma framför en skördemarknad med ett stort antal pumpor i bakgrunden. Det finns stora, orange pumpor staplade bakom dem. Träden i bakgrunden har höstfärger, vilket ger en varm och naturlig atmosfär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lina Pettersson har skördat tusentals pumpor hemma på gården i Jämjö. Foto: SVT

Pumpabondens rekordår: ”Blev mer än vad vi trodde”

Uppdaterad
Publicerad

Familjen Pettersson är sjätte generationen lantbrukare på gården hemma i Jämjö, och de senaste åren har de satsat på odling och försäljning av pumpor.

– I år har vi satsat ordentligt för vi märker att de är många som vill ha pumpor till att pynta med, men nu närmar vi oss halloween så nu går det mer av de orangea pumporna, säger Lina Pettersson.

Ett 20-tal olika sorter har odlats ute på en halv hektar av familjens åkermark.

– De tar stor plats och växer brett, man vet aldrig riktigt var man hittar själva pumpan. De har stuckit iväg ut i potatisåkern ibland, säger Lina Pettersson.

Succén fortsätter

Lina Pettersson upplever att de är rätt ensamma om att odla pumpor i området, och hon har märkt av att de kommer kunder ända från Ronneby för att handla.

– Till nästa år kommer vi sätta ännu fler sorter och utveckla odlingen.

Hör i klippet varför det blev ett rekordår just i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.