Den tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem reagerade direkt i går när det stod klart att vice chefsåklagare Ulrika Grenerfors i Blekinge beslutat att lägga ner förundersökningen mot den tidigare skolchefen Maria Persson.
– Det känns väldigt märkligt. Jag förstår inte hur det inte kan vara myndighetsutövning att stänga av en enskild person med tanke på de långtgående negativa följdverkningar det fick för, i det här fallet, rektorn. Om en polis dirigerar trafik eller en parkeringsvakt sätter en p-bot – då är det myndighetsutövning, säger Sven-Erik Alhem.
Kort efter Yaras död i maj förra året uttalade Maria Persson på en presskonferens att Yaras dåvarande rektor, Johan Johansson, tillfälligt stängts av från sin tjänst eftersom det uppgavs att han inte gjort någon ororsanmälan om den åttaåriga flickan.
Rektorn tog beskedet så hårt att han senare skadade sig själv i en självförvållad olycka.
Omständigheterna fick en privatperson att i december förra året lämna in en polisanmälan om tjänstefel – riktad mot rektorns arbetsgivare Karlskrona kommun.
Den utredningen läggs nu alltså ner med motivering att avstängningen inte är att betrakta som myndighetsutövning och därför inte grund för åtal eller rättslig prövning.
– Jag ifrågasätter om det beslutet är korrekt och tycker att det vore bra om det överprövas. Möjlighet att begära överprövning har rektorns hustru eller anmälaren själv om hustrun lämnar en fullmakt. Det finns också en möjlighet för överåklagaren att själv ta ett sådant initiativ, ex officio, säger Sven-Erik Alhem.
Även Bengt Ivarsson, ordförande i Sveriges advokatsamfund, gav under måndagen Alhem stöd på twitter: ”Böjd att hålla med dig”, skrev Ivarsson i ett svar till rättsexperten.