Region Blekinge Foto: SVT/Erik Alfredsson

Region Blekinge hyr läkare från bolag där ägaren hotas av fängelse för ekobrott

Uppdaterad
Publicerad

Region Blekinge har betalat miljonbelopp till Sveriges största vårdhyrbolag Läkarleasing, vars huvudägare riskerar fängelse för ekobrott. Hur regionen ska göra i fortsättningen beror på den kommande domen.

Förra året betalade Region Blekinge 3,7 miljoner kronor för att hyra läkare och sjuksköterskor från Läkarleasing. Det visar SVT Nyheters granskning.

Läkarleasing är Sveriges största bemanningsföretag inom vården. Samtidigt är företagets huvudägare föremål för en rättsprocess. Han är nämligen dömd i tingsrätten till villkorlig dom och dagsböter för brott mot aktiebolagslagen.

Kräver fängelse

Men huvudägaren förnekar brott och har därför överklagat domen. Det har även åklagaren gjort och kräver fängelsestraff för ekobrott.

Hur Region Blekinge ska göra i framtiden beror på hur det går i den fortsatta rättsprocessen.

– Vi följer ärendet och ser vilka åtgärder vi ska vidta. Vi avvaktar en laga kraftvunnen dom i hovrätten eller eventuellt Högsta domstolen innan vi ser om vi ska häva avtalet eller inte, säger Joakom Kristensson, som är strategisk inköpschef på Region Blekinge.

”Står inte och faller”

Han hänvisar till lagstiftningen kring upphandlingar som säger att bolag som är brottsbelastade ska uteslutas. Men att det i det här fallet inte är självklart även om den brottsmisstänkta ägaren döms för brott, eftersom det är en bedömningsfråga hur stort inflytande personen anses ha över företaget.

– Det är inte så att vi står och faller med Läkarleasing. Innan var de en av våra huvudleverantörer men så är det inte längre. Vi har cirka 50 leverantörer som vi hyr läkare och sjuksköterskor från, säger Joakim Kristensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.