Bild ser en delad bild med två sektioner. Den vänstra sektionen visar en tegelvägg med en skylt som säger ”Region Blelkinge”, i en modern typografi. Den högra sektionen visar en person som intervjuas i en inomhusmiljö, vilket tyder på ett offentligt sammanhang. Robert Lindén (SD) regionsstyrelsens ordförande.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regionstyrelsens ordförande Robert Lindén (SD) säger att han förstår att en omorganisationen skapar oro. Foto: Thea Vikström/SVT och SVT Arkiv

Regionens kommunikatörsjobb kan säljas ut – utredning pågår

Publicerad

Den politiska ledningen i Region Blekinge vill snabbutreda möjligheten att lägga kommunikatörernas uppdrag på privata aktörer. Förändringen, som berör ett 15-tal anställda, kan genomföras redan i vår.

Styret med SD, M och KD är inte fullt ut nöjda nöjda med hur kommunikationsarbetet internt och externt fungerat och organiserats i Region Blekinge.

Redan för drygt ett år sedan väcktes tanken på att ”outsourca” – alternativt utlokalisera – delar av verksamheten.

Nu ser planerna ut att bli verklighet sedan styret beställt en utredning för att få svar på konsekvenserna.

Ett 15-tal tjänster berörs.

– Alla organisatoriska förändringar skapar en oro och det har vi full förståelse för, förklarar regionstyrelsens ordförande Robert Lindén (SD), som dock tonar ner betydelsen av en sådan förändring:

– Kommunikatörerna gör ett bra jobb och kommer alltid att behövas, men det finns kanske delar som kan utföras på annat sätt.

Syftet: Spara pengar

Just kommunikationsenheten har varit av särskilt intresse för regionstyret en tid. Först plockades kommunikationsdirektören bort – och de kvarvarande kommunikatörerna placerades tillfälligt under kanslienheten.

Frågan är nu vad som blir kvar av den tidigare kommunikationsenheten på Region Blekinge nästa år.

Utredningen är en del av den större omorganisation som politikerna i styret vill driva igenom i syfte att spara pengar.

– Vi vill se över både den interna och externa kommunikationen, för att få den så resurseffektiv som möjligt. Det kan handla om att decentralisera resurserna, eller lägga ut delar av verksamheten på privat aktör. Allt detta får en utredning nu visa och den ska vara klar i början av nästa år, säger finansregionrådet Sophia Ahlin (M).

Oppositionsrådet Christina Mattisson (S) är kritisk till att kommunikatörsjobben kan säljas ut.

– Jag tycker det här vittnar om att den politiska ledningen just nu har väldigt låg kunskap om vad det faktiskt är för arbete som kommunikation gör, säger hon.

Hör mer om utredningen och vad regionstyrelsens ordförande säger om det i klippet ovan.

En person med blont lockigt hår bär en ljus jacka och står framför en öppen kontorsmiljö. I handen håller hon en mikrofon med en logotyp. Bakgrunden innehåller fönster och kontorsmöbler.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Oppositionsrådet Christina Mattisson (S) är kritisk till att kommunikatörsjobben kan säljas ut. Foto: Thea Vikström/SVT och SVT Arkiv

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.