Att rektorn tog flera telefonkontakter med socialförvaltningen kring Yaras situation var inte tillräckligt. Någon formell orosanmälan om flickan upprättades inte och därför stängdes Johan Johansson av från sitt jobb den 12 maj.
Men SVT:s granskning visar att rektorn agerade i linje med kommunens egna rutiner.
Brister i handboken
I en intern handbok stod det vid tidpunkten för Yaras död följande att läsa kring orosanmälningar:
”Om du lämnar uppgifter om barnet/barnens namn är uppgifterna att betrakta som en anmälan.”
Problemet är att skrivningen inte linjerar med socialtjänstlagens krav på ansvar för barn som misstänks fara illa.
– Vi har varit medvetna om brister i dokumentationen och rätat upp dem, säger Maria Persson, chef för barn- och ungdomsförvaltningen.
Dokumentet reviderades dock först efter Yaras död.
– Men i den kommunikation vi hade med Johan var det tydligt att han var medveten om att det var en felaktighet från hans sida, säger Maria Persson, som dock själv är ansvarig för den interna handboken.
– Jag tycker att vi tagit vårt ansvar genom att se över rutinerna.
Får stöd av kollegor
SVT har varit i kontakt med ett stort antal skolledare i Karlskrona – många av dem vittnar om en otydlighet kring anmälningsrutinerna. Flera hänvisar till det interna dokumentets tidigare formuleringar.
Och den tidigare gymnasierektorn Mattias Liedholm, som lämnat den kommunala skolan, menar att Johan Johansson inte på något sätt kan lastas.
– Johan har följt de rutiner som funnits inom Karlskrona kommun, precis samma rutiner som jag en gång själv blev lärd. Jag ser inte att det faller någon som helst skugga på Johan i detta, säger han.
Liedholm menar i stället att ansvar borde utkrävas av förvaltningschef och ansvariga politiker.
– Vi har en ledning som gör vad de kan för att slippa undan eget ansvar, säger han.