Flera olika experter konstaterade att pappan led av en allvarlig psykisk störning och att han inte kunde styra sitt handlande vid skottlossningen. Och Blekinge tingsrätt friade 50-åringen.
Hovrätten drog senare andra slutsatser och dömde mannen för grov misshandel och dråp även om han slapp fängelse.
– Jag beklagar att ingen överklagade till Högsta Domstolen. Då hade Rödeby blivit ett prejudicerande och vägledande fall, nu är det inte det, säger Pia Johansson.
”Mycket känslor i omlopp”
Rättegången mot Rödebypappan inleddes den 9 januari 2008.
Lagman Pia Johansson förstod att fallets karaktär skulle ställa särskilda krav på rättens ledamöter och kallade därför samman dem inför att huvudförhandlingen skulle inledas i Blekinge tingsrätt.
– Det var så mycket känslor i omlopp.
Under huvudförhandlingen i tingsrätten valde hon att avstå från all nyhetsrapportering kring fallet.
– Det var ett fall som engagerade allmänheten eftersom ett barns liv hade släckts.
Tankarna återkommer ofta.
– Kanske inte varje dag, men flera gånger i månaden i alla fall och när det kommer upp något mål som kan ha någon liten anknytning till Rödeby.
Juriststudenter läser fallet
Flera experter medverkade under Rödebyrättegången. En av dem var Peter Andiné, docent i rättspsykiatri vid Göteborgs universitet. Hans rättspsykiatriska undersökning och hans utlåtande att pappan led av en allvarlig psykisk störning bidrog till att tingsrätten frikände 50-åringen.
– Vanligtvis får vi svara på tre frågor och sedan lämna tingssalen. I Rödebyrättegången fick vi delta i flera timmar, säger Peter Andiné.
Eftersom domen i hovrätten aldrig överklagades till Högsta Domstolen har Rödebydomen inte heller fått någon praxis inom rättspsykiatrin.
– Men domen används ofta av juriststudenter som kan läsa in sig på fallet eftersom rätten släppte sekretessen på de två stora rättspsykiatriska undersökningar som pappan fick genomgå. Det är mycket ovanligt.