I flera år har diskussionen om bostadsbygge i Vitahall väckte engagemang – både från politiskt håll och från medborgare i Sölvesborg.
Sölvesborgsbon Vilma Lindell är en av de som engagerat sig. I juli i år beställde hon på privat initiativ en fladdermusinventering, som visade på att det fanns flera rödlistade fladdermössi bokskogen.
Inventeringen skickades senare till länsstyrelsen som en tillsynsanmälan och efter det beställde Sölvesborgs kommun en egen inventering.
– Jag tycker inte man ska få göra oåterkalleliga ingrepp i naturen utan att veta vilka naturvärden som finns. Ansvaret ligger hos kommunen, så jag borde egentligen inte behöva se till att det görs en inventering. Men det som framkommit visar ju att vi hade rätt från början, säger Vilma Lindell.
Inväntar länsstyrelsens beslut
Den nya inventeringen, som gjordes i september, fokuserar istället på träden i Vitahall, då fladdermöss inte går att inventera vid denna tid på året. Inventeringsrapporten visar observationer av åtta fladdermusarter, inklusive tre rödlistade.
– Vi har skickat rapporten till länsstyrelsen och inväntar deras svar nu, säger kommunens miljösamordnare Helen Gårner.
Kommunen rekommenderas utifrån rapporten att utvärdera detaljplanområdet på nytt. Men det är upp till länsstyrelsen att komma med ett beslut i frågan, något de ännu inte gjort.
Vad innebär det för den planerade trädfällningen som skulle ske nu?
– Vi får invänta länsstyrelsens besked. Men vi gör inget innan länsstyrelsen återkommit, säger Helene Gårner.
Det har tidigare gjorts andra översiktliga inventeringar över förekomsten av skyddade växtarter. Men det har inte gjorts inventeringar av faunan eller fladdermössen.