Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tetyana Larsson är från Ukraina och har bott i Sverige i 25 år. Hon är en av dem som ska utbilda andra ukrainare om det svenska samhället. Foto: Philip Nilsson/SVT

Ronneby lär ukrainare allt om Sverige – på distans

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainare har rätt till kurser i samhällsorientering på hemspråk om de folkbokför sig. I Ronneby står Tetyana Larsson beredd att lära ut allt man behöver veta för att bo i Sverige.

– Jag ska lära ut om svenska traditioner, hur man slänger sopor, hur man hittar jobb och mycket mer, säger hon.

Nya regler i massflyktdirektivet har trätt i kraft. Därmed kan de som har uppehållstillstånd med tillfälligt skydd sedan två år tillbaka folkbokföra sig, vilket ger dem rätt till utbildning i samhällsorientering på sitt hemspråk.

Tetyana Larsson, samhällskommunikatör på Blekinge integrations- och utbildningscenter och från Ukraina, är redo att lära ut mängder med ukrainare hur det svenska samhället fungerar.

Kriget i Ukraina

– Jag har bott här i 25 år och vill dela med mig av mina kunskaper och erfarenheter.

Kurser på distans

Henrik Lövgren är chef på BIU. Han säger att många kommuner i Sverige inte har möjlighet att erbjuda kurser i samhällsorientering till ukrainare, särskilt där ytterst få från Ukraina bosatt sig.

– Ofta saknas det personalresurser och kapacitet att bedriva kurser för dessa fåtal individer.

För dessa kommuner finns det dock en lösning.

– Vi kan utbilda ukrainare på distans oavsett var i Sverige de befinner sig.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet