En person sitter vid ett skrivbord i ett kontorsmiljö med en bärbar dator framför sig. I bakgrunden syns en stor skärm och böcker på en hylla. Rummet har naturligt ljus som kommer in genom ett fönster.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Rent juridisk ser Miljöteknik inga problem med att spara undan pengar från VA-taxan till eventuella skadestånd”, säger Miljötekniks vd Joakim Mårtensson. Foto: Agnes Norup/SVT

Miljötekniks vd välkomnar granskning av höjd VA-taxa

Publicerad

Efter kritik mot hur Ronneby Miljö och Teknik formulerat sig om vad den höjda VA-taxan ska gå till har företaget ändrat texten på sin hemsida.

– Det här är svåra frågor att hantera. Jag tycker det är bra att man kan pröva det juridiskt, säger vd Joakim Mårtensson.

När Ronneby Miljö och Teknik meddelat att hälften av den 20-procentiga höjningen av VA-taxan ska gå till en PFAS-fond fick företaget mycket kritik.

En namninsamling med krav på att höjningen ska granskas drogs igång då det finns en oro bland kommuninvånare att en PFAS-fond strider mot lagstiftningen.

Nu har företaget ändrat sin formulering kring den höjda VA-taxan.

– Enligt VA-lagstiftningen syftar ordet fond på nyinvesteringar och vi vill vara transparenta här och undvika missförstånd. Därför har vi ändrat formuleringen, säger Joakim Mårtensson, VD för Ronneby Miljö och Teknik.

Företaget skriver nu istället att de gör ett överuttag av VA-taxa för att säkerställa att drift och underhåll inte påverkas negativt av eventuella skadeståndskrav.

Ronneby Miljö och Teknik beslutade under 2024 att betala ut skadestånd till 17 personer som drabbats av PFAS-förgiftat vatten i Kallinge.

Hör vd:ns förklaring i klippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.