Det var när revisorerna granskade kommunens upphandlingsprocess som det upptäcktes att det gjorts direktupphandlingar och inköp från ett enskild företag till ett värde av ungefär 1,5 miljoner, vilket är över gränsen för en direktupphandling.
– Det finns inte heller något avtal eller kontrakt skrivit utan det har bara kommit in fakturor från de månaderna, säger Jan-Anders Palmqvist, revisor.
”Handlar om undervisning”
I måndags tittade revisorerna vidare på detta och upptäckte att köpen har pågått sedan 2015. Då betalades det ut strax över 500 000 till företaget vilket ligger inom gränsen på cirka 580 000 kronor för att få göra en direktupphandling.
Men år 2016 betalades det ut strax över miljon kronor, år 2017 1,3 miljoner kronor och hittills i år nästan en miljon vilket är över den gränsen. Totalt under tre år har kommunen betalat ut 3,5 miljoner kronor till företaget.
– Det är betalat ut jämnt fördelat nästan varje månad och på fakturorna står det att det handlar om undervisning, säger Jan-Anders Palmqvist, revisor.
En anmälan om misstanke om brott av förmögenhetsrättslig karaktär har i dag överlämnats till utbildningsnämnden och på tisdag ska ett extrainsatt nämndsmöte hållas då det kommer att tas ställning till om polisanmälan ska göras.
Direktupphandling
När kan direktupphandling användas?
– om upphandlingens värde inte överstiger direktupphandlingsgränsen,
– i vissa i lagen särskilt angivna situationer då den upphandlande myndigheten eller enheten får använda förhandlat förfarande utan föregående annonsering, samt
– om det finns synnerliga skäl.
Direktupphandlingsgränsen
Direktupphandlingsgränsen är en i lagarna fastställd beloppsgräns. Om värdet av upphandlingen inte överstiger denna beloppsgräns får den upphandlande myndigheten eller enheten använda direktupphandling.
Lagen om offentlig upphandling (LOU): 586 907 SEK
(fr.o.m. 1 januari 2018)
Källa: Upphandlingsmyndigheten