Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Roger Fredriksson (M) om de fördelar han ser med ett kärnkraftverk i Ronneby, samt hur han ser på oppositionens kritik. Foto: SVT

M-toppen i Ronneby om kärnkraftskritiken: ”Inget hållbart argument”

Uppdaterad
Publicerad

Minst 24 av landets kommuner öppnar för ny kärnkraft på egen mark, nu när det blir fritt fram att bygga ny elproduktion.

Företrädesvis ligger de positiva kommunerna i södra Sverige och är styrda av Moderaterna, visar en enkät, och en av kommunerna som säger ja är Ronneby.

– Jag tänker på den energisituation vi har i Sverige och ute i Europa. Då måste vi hjälpas åt, säger kommunalrådet Roger Fredriksson (M).

Härom veckan beslutade regeringen om att föreslå en ändring i lagen som tar bort förbudet att bygga ny kärnkraft på andra platser än där reaktorer redan finns i dag, det vill säga Ringhals, Oskarshamn och Forsmark.

TT har i en enkät frågat samtliga 290 kommuner: ”Kan ni tänka er att bygga kärnkraft i er kommun?”

132 har svarat. 18 procent eller 24 kommuner svarar ja på den frågan. Hälften säger nej medan resten, 32 procent svarar ”vet ej”.

Hjälpas åt

20 av 24 ja-svar kommer från kommuner som på något vis styrs av en koalition av de mest kärnkraftsvänliga partierna M, KD, L och SD.

– Jag tänker på den energisituation vi har i Sverige och ute i Europa. Då måste vi hjälpas åt. Och då kan vi inte sitta och säga nej och skjuta på frågan till någon annan. Och jag ser stora fördelar lokalt och regionalt med arbetstillfällen och annat. Här finns egentligen bara vinnare, säger Roger Fredriksson (M), kommunstyrelsens ordförande i Ronneby.

Diskussionen har varit uppe tidigare i kommunen. Och Fredriksson pekar också på fördelen av närheten till bra elinfrastruktur i närliggande Karlshamn och det oljeeldade svenska reservaggregatet.

Fakta: Kommunerna som säger ja

Av 132 kommuner som svarat på TT:s enkät svarade 24 ja på frågan: ”Kan ni tänka er att bygga kärnkraft i er kommun?”

Askersund

Eskilstuna

Grästorp

Klippan

Kristinehamn

Kungsbacka

Kävlinge

Ljusdal

Mariestad

Norrköping

Oskarshamn

Ronneby

Sjöbo

Skurup

Svenljunga

Valdemarsvik

Varberg

Västervik

Ystad

Årjäng

Åstorp

Älvdalen

Örkelljunga

Östhammar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.