S säger ja till Nato – historiskt beslut har tagits

Uppdaterad
Publicerad

Strax efter klockan 17 på söndagseftermiddagen tog Socialdemokraterna beslutet om att partiet ska verka för att Sverige ska ansöka om att gå med i Nato.

Beslutet togs under partistyrelsens möte i Stockholm och följde efter en tids intern debatt. Heléne Björklund (S), riksdagsledamot från Sölvesborg, sitter med i partistyrelsen och var på plats när beslutet togs.

– Många är skeptiska och rentav negativa, men framför allt finns en stor oro och osäkerhet för vad som händer nu. Sen var det ju en väldigt övervägande majoritet som var mer positiva, säger Heléne Björklund (S) under söndagskvällen.

Sverige och Nato

”Varit skeptisk”

Heléne Björklund (S) berättar att hon själv varit skeptisk under en lång tid, men menar att läget förändras snabbt och därmed likaså hennes inställning. Bland annat har Finlands beslut påverkat Sverige och Socialdemokraternas inställning till ett medlemskap.

– I det här fallet så är inte ensam stark. Vi är pragmatiska och kan ändra oss.

Under måndagen kommer Heléne Björklund (S) att debattera frågan i riksdagen, därefter kommer regeringen att ha ett extrainsatt sammanträde där en eventuell ansökan ska hanteras vidare.

Hör riksdagsledamoten Heléne Björklund (S) berätta mer om beslutet i klippet

Natos utvidgningar

Tolv länder fanns med från start när militäralliansen Nato bildades 1949: Belgien, Danmark, Frankrike, Island, Italien, Kanada, Luxemburg, Nederländerna, Norge, Portugal, Storbritannien och USA.

Därefter har ytterligare 18 länder tillkommit:

1952: Grekland och Turkiet.

1955: Västtyskland (hela Tyskland från 1990).

1982: Spanien.

1999: Polen, Tjeckien och Ungern.

2004: Bulgarien, Estland, Lettland, Litauen, Rumänien, Slovakien och Slovenien.

2009: Albanien och Kroatien.

2017: Montenegro.

2020: Nordmakedonien.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet