Till vänster: En polis i uniform med hörlurar och kommunikationsutrustning synlig. Till höger: En närbild av en hand som håller i ett gult elchockvapen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sedan Ola Sunesson, polisinspektör, blev utrustad med ECV har han använt den en gång. Foto: SVT

Så använde polisen Ola elchockvapen i tjänst

Uppdaterad
Publicerad

Från och med årsskiftet ska alla poliser i yttre tjänst ha tillgång till elchockvapen. Syftet är ökad trygghet och minskat våld.

– Merparten är utbildad inom det och många gånger har vi fler vapen än en per patrull, säger Ola Sunesson, polisinspektör i Blekinge.

Under 2024 har de flesta poliserna i regionen fått utbildning i hantering av elchockvapen (ECV), och därefter även utrustats med ett ECV.

Ola Sunesson, polisinspektör, har haft tillgång till ett EVC i över ett år och har hittills använt det endast en gång.

– Vi stod på ett avstånd som var fyra meter i och med att han var upprörd och verbalt hotfull. Om vi skulle använt OC-sprej (pepparsprej) fanns risken att vi själva skulle bli kontaminerade, säger han.

Hör mer om Polisen Ola Sunessons upplevelse i klippet

Så fungerar ECV

Vid en träff från vapnet slås nervsignaler i muskulaturen ut tillfälligt. Gärningspersonen som träffats hamnar i ett stelt, krampliknande tillstånd. Energiurladdningen är så låg att hjärta, lungor eller en eventuell pacemaker inte påverkas.

Som en jämförelse har elstängsel för djur oftast en effekt på mellan en och fem joule per sekund. Elchockvapnets effekt är mindre än 0,07 joule per sekund.

Källa: polisen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.