Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mer om de nya dykningarna vid Gribshunden i klippet ovan. Foto: Brett Seymour / Blekinge museum

Så gick nya dykningarna vid Gribshunden – med 3D-scanning

Publicerad

Nu har nya dykningar genomförts vid 1400-talsskeppet Gribshunden. Fokuset den här gången har legat på att undersöka skeppets konstruktion.

Danske kung Hans flaggskepp Gribshunden förliste utanför Ronneby 1495 och har legat på havets botten sedan dess. Vid ett flertalet tillfällen har dykningar gjorts vid vraket och de senaste två veckorna har nya undersökningar gjorts i samarbete med Vikingeskibsmuseet i Roskilde.

– Via olika vinklar på de här olika trästyckena och konstruktionerna som vi har hittat så har man nu kunnat bestämma de ungefärliga dimensionerna, vilket är första gången, säger Marcus Sandekjer, chef på Blekinge museum.

Kan se fler detaljer

Det sex meter långa rodret har frilagts på botten, för att genom så kallad fotogrammetri 3D-dokumenteras, medan rorkulten och andra mindre konstruktionsdelar har lyfts till ytan för att 3D-modelleras med en speciell scanner.

– 3D-scanningarna är viktiga både för att vi själva ska kunna se detaljer, men också att vi kan dela materialet med andra forskare i andra delar av världen. Det här skapar helt nya möjligheter för forskning, säger Marcus Sandekjer.

Vad blir nästa steg?

– Nu ska vi jämföra de olika 3D-animationerna och bilderna för att se vilket resultat vi har fått och hur vi ska gå vidare med det. Vi kommer också att ha ett forskningseminarium för att bestämma vad som är nästa del i det här jättespännande projektet.

Foto: Brett Seymour

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.