Kustbevakare ombord på en båt med stoppskylt i handen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklarar Anders Pettersson hur en nykterhetskontroll till sjöss går till. Foto: Wivan-Kristina Sandberg/SVT

Så gör Kustbevakningen nykterhetskontroller till sjöss

Publicerad

Under tre sommarveckor satsar Kustbevakningen runt om i Sverige på extra nykterhetskontroller.

Det är framförallt lite större fritidsbåtar som kontrolleras slumpvis till sjöss eller vid kaj.

– Det har varit bra – ingen har testat positivt i våra kontroller hittills de här veckorna, säger Anders Pettersson på Kustbevakningen.

Större fritidsbåtar kontrolleras slumpmässigt, men när det är mindre båtar krävs att de har utmärkt sig på något vis när Kustbevakningen ska göra en nykterhetskontroll.

– Då måste de avvika i sitt sätt på sjön på något sätt. Antingen om de kör utan lanternor i mörker eller kör för fort – någonting som visar på bristande sjömanskap, säger befälhavare Anders Pettersson på Kustbevakningen i Karlskrona.

Inga sjöfyllor än

Hittills har han och hans kollegor inte stött på någon som kört båt onykter under de senaste veckorna.

– De som håller sig nyktra på sjön är bara positiva till att vi gör kontroller. Vi får mest bara bra reaktioner från de som vi gör kontroller av, säger Anders Pettersson.

Påföljder

– Antingen kan du bli dömd för sjöfylleri och då är det dagsböter eller fängelse i upp till sex månader som påföljd. För grovt sjöfylleri kan det bli fängelse i upp till två år, berättar Anders Pettersson.

Vanligtvis går det lugnt till när någon testar positivt i en nykterhetskontroll.

– Den vanligaste reaktionen är att det känns lite pinsamt att de har blivit påkomna med att köra onyktra. Det är väldigt sällan som vi har fått några aggressiva reaktioner – det brukar gå lugnt och städat till och vi gör klart utredningen på plats.

I klippet ser du hur en nykterhetskontroll till sjöss går till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.