kvinna som står i en korridor på sjukhuset i Karlskrona

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt Lina Öhlin, mottagningschef och verksamhetsutvecklare, har viljan från specialistläkarna legat till grund till satsningen. Hör mer i videon. Foto: Sofia Widerberg Fisher/SVT

Så har köerna till medicinkliniken i Blekinge kortats

Uppdaterad
Publicerad

Köerna till specialistläkare på Blekingesjukhusets medicinklinik minskar. Två anledningar är utökad mottagningsverksamhet och förstärkt bemanning.

På ett år har Region Blekinge lyckats minska köerna till specialistvården på medicinkliniken. Målet är att alla patienter ska få vård inom 90 dagar. Något som nu 90 procent av patienterna som söker specialistvård på medicinkliniken får i dag.

– Det är ett arbete som vi har gjort i flera år där vi har haft fokus på tillgänglighet, säger Lina Öhlin, mottagningschef och verksamhetsutvecklare på medicinkliniken.

Det är en stor förändring från förra året då bara 57 procent av vårdbesökarna fick hjälp inom vårdgarantins krav. Utökad mottagningsverksamhet på kvällar och helger, och förstärkt bemanning är några av framgångsfaktorerna.

På läkarnas initiativ

– Just det här initiativet kom från läkarna, att vi skulle kunna lösa det på det här viset, säger Lina Öhlin.

Satsningen har gjorts främst för köerna till specialistläkare inom neurologi och gastroenterologi.

– Vi tittar såklart på vart behoven är störst och utgår från det, sen så bygger det på en frivillighet och ett engagemang.

Har ni anställt fler för att täcka upp?

– Det är inte helt enkelt att anställa specialistläkare i Sverige i dag, så nej det har vi inte gjort, säger Lina Öhlin.

Hör mer om Region Blekinges arbete i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.