torsk på artificiellt rev, vindkraftverk

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Östersjöns hotade torsk kan komma att trivas i en vindkraftspark i Hanöbukten. Men är det bra? Hör fiskaren Hampus Södergren resonera. Foto: Hanö torskrevs förening / SVT

Så kan Östersjötorsken gynnas av nya vindkraftsparken i Hanöbukten

Uppdaterad
Publicerad

Den utrotningshotade Östersjötumlaren kan skadas, men den hotade torsken kan gynnas. Det kan blir resultatet av en ny vindkraftspark i Hanöbukten.

Om den tänkta vindkraftsparken i Hanöbukten blir verklighet finns oro att den kan drabba Östersjöns utrotningshotade tumlare. Men det finns också de som tror att en vindkraftspark i Hanöbukten kan vara bra för den hotade torsken.

– Beroende lite på hur man utformar det, säger Hampus Södergren som är initiativtagare i Hanö torskrevs förening, som bygger artificiella torskrev i området.

– När man gjuter fundamenten så kan man tänka på att gjuta dem på ett sätt så att det bildar ihåligheter eller annat. Man kan gjuta i tredimensionella strukturer för att bilda avsatser och tak och väggar där djur kan finna fäste och skydd, säger han.

Påverkan fortfarande oklar

Men det är inte helt klarlagt om detta faktiskt skulle gynna torsken. Marinbiolog Ulf Lindahl på länsstyrelsen menar att man ser att torsk ofta samlas vid sådana strukturer, men att det kan göra det lättare för rovdjur och fiskare att hitta dem. Industriellt torskfiske är dock förbjudet i Östersjön.

– Bara för att det blir fler torskar där betyder det inte att torskpopulationen mår bättre i sin helhet, säger han.

Blekinge Offshores VD Anders Nilsson är också inställd på att bygget kan gynna torsken, och han har tidigare haft en konversation med Hanö torskrevs förening om att samarbeta för att bygga vindkraftsfundamenten så att torsken kan dra nytta av dem.

Se i inslaget hur de resonerar kring fördelarna och nackdelarna för torsken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.