David Andersson har jobbat hemifrån i över ett år. Foto: Sigrid Hallqvist/SVT

Efter pandemin – ”Jobbar hemifrån om jag får välja”

Uppdaterad
Publicerad

Pandemin har lämnat sina spår och många tror att den traditionella arbetsplatsen kommer att avvecklas, enligt en mätning från Statstjänstemanna- förbundet, ST. Men Försäkringskassan är en myndighet som vill se sina medarbetare tillbaka på arbetsplatsen.

David Andersson jobbar som specialist på Försäkringskassan och har jobbat hemma i drygt ett år. Han tycker att det har fungerat bra.

– Jag upplever iallafall att jag har blivit mer effektiv, säger David Andersson.

Strävar efter att återvända

Trots att en majoritet vill fortsätta jobba på distans oberoende av smittoläget, strävar Försäkringskassan efter att komma tillbaka det arbetsplatserna den 15 september, om smittspridningen fortsätter minska.

– Det får ske under ordnade former, alla kan inte komma på samma gång, säger Ola Ekvall, enhetschef på Försäkringskassan i Karlshamn.

Vissa lokala variationer kan dock förekomma och trots att man strävar efter att komma tillbaka till kontoret diskuterar man också möjligheten att kunna jobba på distans om man önskar, eller iallafall delar av sin arbetstid.

– Jag har alltid velat arbeta hemifrån, även innan, men då var det i undantagsfall och det fick man ju förhålla sig till, säger David Andersson.

Hör mer om hemarbete i klippet ovan.

Såhär gör några av arbetsgivarna i Blekinge

Vad gäller på din arbetsplats?

• Volvo (Olofström): Har sedan i juni kontoret som huvudsaklig arbetsplats. Kommer dock ha fler digitala möten och mindre resande.

• Telenor Connexion AB (Karlskrona): Strävar efter att återgå till kontoret efter årsskiftet, men öppnar upp 

för möjligheten att jobba hemifrån om man önskar och om arbetsuppgifterna går att genomföra lika bra.

• Telenor (Karlskrona): Jobbar på distans så långt det är möjligt. Längre fram vill man återvända till kontoret men vill också erbjuda möjligheten för de anställda att få välja själva i hur hög grad de vill jobba på kontoret. Kreativa möten får gärna ske på plats och rutinmässigt arbete kan ske på distans.

• Region Blekinge: Har inte fattat beslut i hur man gör längre fram. Beslut kommer att fattas längre fram i augusti.

• Kustbevakningen (Karlskrona): Ser just nu över möjligheterna att framöver kombinera arbete hemifrån och från arbetsplatsen.

• Blekinge Tekniska Högskola (BTH): Har inte fattat beslut om hur de anställda ska jobba till hösten. Vill göra det möjligt att till viss del kunna arbeta hemifrån även efter pandemin och kunna utnyttja de kunskaper gällande distansarbete och teknik som man fått under året. Frågan ska diskuteras mer i höst.

• Länsstyrelsen (Karlskrona): Arbetar just nu med frågan om hur arbetsplatsen kommer att se ut efter pandemin, inget klart än.

• Skatteverket (Karlshamn och Karlskrona): En successiv och planerad återgång i någon form kommer att ske från och med den 15 september, förutsatt att smittspridningen fortsätter att sjunka. Medarbetarna kommer att få veta hur arbetat läggs upp i slutet av augusti eller början på september. Utgångspunkten är att arbetet i första hand utförs på kontoret, men det finns även möjlighet att arbeta på andra orter där Skatteverket har lokaler eller i hemmet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.