Till vänster syns en person i en mörk jacka med en pins på kläderna, som sitter i en stol och blickar mot sidan. Till höger finns Rådhuset, en klassisk byggnad med pelare och stora fönster, som är del av en kommunal miljö, omgiven av snö och svenska flaggor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den moderata ordföranden i omsorgs- och arbetsmarknadsnämnden, Jimmie Andersson, menar att man ska kontakta kommunen om man misstänker att sin granne sysslar med bidragsfusk. Foto: Michelle Hallberg/SVT

Så ska Karlshamns kommun få fast bidragsfuskare – uppmanas skvallra på grannen

Publicerad

Ring och berätta om du tror att din granne är en bidragsfuskare. Det är Karlshamns kommuns uppmaning till invånarna – för att komma till bukt med problemet med felaktiga utbetalningar av försörjningsstöd.

Redan 2022 fattade omsorgs- och arbetsmarknadsnämnden i Karlshamns kommun beslut om att satsa mer på att motverka felaktiga utbetalningar av försörjningsstöd.

I våras började man också efterlysa tipsare via kommunens hemsida, något som Sydöstran rapporterat om och som man från kommunens håll nu vill marknadsföra ännu mer.

– Det är viktigt att de som fuskar med våra medel tas om hand om. Vi vill förebygga det så mycket som möjligt, säger Jimmie Andersson (M), ordförande i omsorgs- och arbetsmarknadsnämnden i kommnunen.

Många arbetar svart

De felaktiga utbetalningar som görs handlar oftast om personer som arbetar svart, har en betalande inneboende hos sig eller har utfört en så kallad skenseparation – alltså att ett par skriver sig på olika adresser trots att de bor ihop.

Och Jimmie Andersson tycker att fler ska våga anmäla om de misstänker exempelvis sina granne.

– Jag ser absolut inga bekymmer med att man skvallrar på sin granne om man tror att grannen håller på med bidragsfusk. De som fuskar ska tillkännages.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.