Så sparar lantbrukaren Per in på elkostnaderna

Publicerad

Redan 2019 började lantbrukaren Per Brunberg i Johannishus med olika åtgärder för att få ner elkostnaderna på sin gård.

Nu sparar han upp till en halv miljon kronor varje år med hjälp av bland annat en egen biogasanläggning som försörjer gården med el.

De höjda elpriserna slår hårt mot lantbrukare, bland annat kycklingproducenter och växthusodlare där det krävs ventilation och belysning.

Per Brunberg som driver mjölkproduktion i Johannishus är i dag tacksam för att han gjort flera förändringar på gården för att få ner elkostnaderna. Han har en biogasanläggning som producerar el till belysning och som används för att kyla mjölken från kossorna.

– Vi märkte ju att elpriserna skenade i samhället och detta med biogasanläggning kändes oerhört intressant för då skulle vi bli oberoende och ha vår egen el, säger Per Brunberg.

Fler åtgärder

Inför framtiden finns en viss oro över de ökande kostnaderna. Men hos Per finns tankar på fler möjliga åtgärder.

– Det vi drömmer om nu är att biogasanläggningen skulle kunna tas vidare ett steg till, till exempel driva våra traktorer, säger han.

Se hur Per sparar el på gården i videoklippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.