• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Björn Andersson, poliskommissarie Nationellt it-brottscentrum. Foto: SVT

Han vill slopa anonymiteten på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Internet blir en allt större del av våra liv och därmed krävs också större krav på säkerheten. Nu vill polisen att den digitala identiteten ska bli lika säker som vanliga id-handlingar som till exempel ett körkort.

Med en statligt garanterad digital legitimation kommer säkerheten att kunna ökas när man använder internet, till exempel till att köpa saker via internet men även om man deltar i diskussionsgrupper eller andra forum på nätet, det menar Björn Andersson, poliskommissarie vid Nationellt it-brottscentrum.

– I dag är datorbedrägeri det mest vanliga i Sverige och vi kan räkna upp brottsområde efter brottsområde där den grundläggande felet är att vi har en anonymitet på internet.

Regeringen har satt som mål att Sverige ska vara bäst i världen på att utnyttja digitaliseringens möjligheter. Det här  innebär att allt fler tjänster digitaliseras där användaren måste logga in med någon form av digital legitimation.

Beroende av bank

– Bekymret idag är att det här är idag kopplat till bankväsendet och det är hämmande för att det kosta pengar och man blir tvungen att knyta upp sig mot en viss bank. Det gör också att det att det är svårt för olika nättjänster, framför allt de mindre, att använda säkra identiteter på internet.

Björn Andersson menar också att det är viktigt att det redan vid utvecklandet av digitala tjänster finns ett större säkerhetstänk.

– Vi måste flytta fokus från att straffa bort brotten till att istället skapa förutsättningar för en säker internetmiljö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.