SD-politiker i Sölvesborg utreds efter rasistisk kommentar

Uppdaterad
Publicerad

En sverigedemokratisk förtroendevald med politiska uppdrag i Sölvesborg skriver i sociala medier att invandringen av ”asylsökande ifrån grottfolken ifrån Afrika ska öka igen”. Nu inleder SD Sölvesborg ett uteslutningsärende.

– Vi tar i med hårdhandskarna direkt, säger Lisa Österblad, ordförande för SD i Sölvesborg.

Det är som kommentar på ett politiskt inlägg i sociala medier, om att styret i Sölvesborg ska införa gratis mensskydd, som den Sverigedemokratiske politikern skriver: ”Ok , de blir väl bra med extra mänsskydd nu när ökningen av asylsökande ifrån grottfolken ifrån Afrika ska öka igen !!!”.

Sverigedemokraternas ordförande i Sölvesborg reagerar starkt på kommentaren.

– Det är chockerande, för vi har nolltolerans mot rasism. Vi kommer lägga ett uteslutningsärende på honom. Vi tar tag med hårdhandskarna direkt. Jag blir bara fruktansvärt besviken och ledsen, säger Lisa Österblad (SD).

Politikern är nyligen vald till ett förtroendeuppdrag i kommunen under den kommande mandatperioden, och har även suttit i partistyrelsen i Sölvesborg.

”Man undrar hur han tänkt”

Även partiets distriktsstyrelse i Blekinge reagerar kraftigt mot uttalandet.

– Distriktet står definitivt inte bakom ett enda ord av det som sägs, och man undrar hur han har tänkt när han skriver en sådan kommentar. Det här är något vi kommer ta vidare och granska internt, säger Fredrik Thomasson (SD), vice distriktsordförande.

”Det är ren humor”

SVT har pratat med den aktuella politikern som själv säger att han har skrivit kommentaren som ett skämt:

– Det är ren humor. Jag skriver mycket skämtsamma kommentarer, jag är känd för det.

Hur ställer du dig till att ditt parti nu inleder ett uteslutningsärende mot dig efter den här kommentaren?

– Haha. Har de börjat med det? Har man ingen humor så får det ju vara så.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.