Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

SD-topp misstänks för våldtäkt – utesluts ur partiet

Uppdaterad
Publicerad

En högt uppsatt SD-politiker i Blekinge misstänks ha våldtagit en kvinna under natten till lördag. Politikern, med uppdrag inom både regionen och kommunen, har uteslutits ur partiet.

Våldtäkten ska ha ägt rum under natten till lördag på ett hotell i Stockholm, rapporterar partikanalen Riks. Mannen greps under lördagsmorgonen och anhölls senare misstänkt för våldtäkt.

Han har nu dock släppts på fri fot, men misstankarna kvarstår, uppger P4 Blekinge.

Politikern har uteslutits ur partiet med omedelbar verkan och avsagt sig samtliga uppdrag.

– Jag ser oerhört allvarligt på detta. Personen i fråga är varken med i partiet eller har några uppdrag längre för partiet och därav är detta enbart en polisiär fråga, säger Fredrik Thomasson, ordförande för Sverigedemokraterna i Blekinge.

Sverigedemokraternas pressavdelning skriver i ett uttalande:

”Vi ser oerhört allvarligt på det som framkommit. Så snart uppgifterna blev kända för partiet så fattade vi beslutet att utesluta personen med omedelbar verkan. Finner rättsväsendet den misstänkte förövaren vara skyldig så hoppas vi att han straffas hårt för sina gärningar.”

Senare under tisdagseftermiddagen meddelade kammaråklagare Marie Bastin att utredningen lagts ner i brist på bevis, och att samtliga misstankar är avskrivna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.