man

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Björn T Nurhadi (SD) sade under fullmäktige att styrets egen budget kommer påverka vården. Foto: Henrik Friberg/SVT

SD-toppens oväntade utspel: Varnar för egna regionbudgeten

Uppdaterad
Publicerad

Regionstyrets budget är inte möjlig utan att skära i vårdkvalitén. Det menar nu Sverigedemokraternas egen gruppledare, Björn Tenland Nurhadi.

– Det skulle bli än värre på väldigt många håll.

Ett uttalande som orsakat en djup spricka bland samarbetspartierna, erfar SVT.

Region Blekinge står inför ett underskott på en halv miljard kronor. Samtidigt står 7 000 patienter i kö.

Regionstyret (SD, M och KD) är fast beslutna om en budget i balans, men har tidigare tillbakavisat alla påståenden om att budgetbesparingar kommer att påverka hälso- och sjukvården negativt.

Men vid onsdagens regionfullmäktige bröt Sverigedemokraternas egen gruppledare den linjen.

– Budget i balans är möjligt. Det är frågan om vilka andra typer av kostnader man är beredd att ta. I dagsläget handlar det inte om pengar utan om patientkostnader, sa han under onsdagens regionfullmäktige.

Enligt källor till SVT har Nurhadis (SD) uttalande lett till irritation hos övriga politiker i styret. Det är inte första gången Nurhadi uttrycker kritik mot den egna budgeten.

När budgetbeslutet fattades i december var SD-toppen frånvarande, enligt uppgift eftersom han inte ville ställa sig bakom förslaget.

– Det var brutalt ärligt av honom. Han dissar deras budget inför hela fullmäktige, säger oppositionsrådet Christina Mattisson (S).

SVT har sökt regionstyrelsens ordförande Robert Lindén (SD), moderaternas gruppledare Sophia Ahlin och Björn T Nurhadi (SD) för en kommentar.

– Jag förstår att du gärna söker en konflikt men det finns ingen. Målet är en budget i balans. Vi har presenterat åtgärder och kommer fortsätta besparingsarbetet löpande, skriver moderaternas pressekreterare Thomas Deutgen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.