• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

En clownstår på en lekplats ovanpå en piratbåt med ett fönster med piratmotiv. En annan clown, klädd i en svart jacka med röda detaljer och en röd hatt, poserar bredvid honom och pekar mot båtens fönster. Bakgrunden visar en klar himmel och en byggnad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur går det till när clownerna är på besök på sjukhuset? Spela klippet för att ta reda på det. Foto: Karin Karltun/SVT

Se när clownerna Mike och kaBom spexar för barnen på Blekingesjukhuset

Publicerad

Två gånger i månaden kommer clownerna Mike och kaBom på besök till barnmottagningen på Blekingesjukhuset.

– Vårt uppdrag är att få fram det friska i barnet, säger clownen Mike.

Konceptet sjukhusclown började i New York på 1980-talet. Idag får nästintill varje stort sjukhus i Sverige besök av clowner.

– Vi är cirka 70 stycken sjukhusclowner runt om i landet som jobbar kontinuerligt på sjukhusen, säger Martin Ihbom eller clownen kaBom.

Viktigt att tänka på något annat

På Blekingesjukhuset är det clownen Mike och kaBom som står för underhållningen.

– Det viktiga är att barnen får något annat att tänka på än den onda magen eller det onda benet, säger Mikael Lovestedt, som annars är känd som Clownen Mike.

Viktiga för lekterapin

Johan Öberg är ansvarig lekterapeut på sjukhuset i Karlskrona.

– Clownerna är superviktigt för det kan vara en patient som legat inne jättelänge som får sitt första leende. Och även föräldrarna kan släppa känslan av att de är här, säger han.

Spela klippet för att se clownernas senaste besök på sjukhuset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.