Här är skeppen som sänktes för att skydda Karlskrona

Uppdaterad
Publicerad

Nu tror sig marinarkeologerna veta vilka skepp det är som gömmer sig på havets botten i Djupasund. Under torsdagen presenterades de sex vraken som nu identifierats mellan Sturkö och Tjurkö i Karlskrona skärgård.

Sedan Karlskrona grundades har omkring 60 vrak avsiktligt sänkts på strategiskt utvalda platser runt om i skärgården.

På uppdrag av projektet Världsarvets g(l)ömda vrak har marinarkeologer på Vrak – Museum of Wrecks nu undersökt och identifierat sex av de sänkta vraken som finns i Djupasund mellan Sturkö och Tjurkö.

Har hittills varit okänt

Att vrak legat på botten har varit känt länge, men vilka skepp de en gång har varit, har hittills varit okänt.

Men under torsdagen kunde marinarkeologerna avslöja vilka vrak det rör sig om – sex örlogsskepp som alla fått avsluta sina ”karriärer” med att tjäna som spärr för att skydda Karlskrona örlogsstad.

– För mig var det ett lyft, om man tänker på första gången jag dök där och inte förstod någonting, tills nu när vi har lyckats bena ut vilka de här är, säger Patrik Höglund, marinarkeolog på Vrak.

Se dykarbilderna i klippet ovan

Patrik Höglund, marinarkeolog på Museum of Wrecks, går i trappan i galjonfigurssalen på Marinmuseum i Karlskrona. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

Vilka var örlogsfartygen i Djupasund?

Södermanland/Grip/Gripen (närmast Sturkö)

Linjeskeppet Södermanland var drygt 42 meter lång och 11,3 meter bred och hade en besättning om cirka 450 man. Bestyckningen bestod av drygt 50 kanoner. Senare byggdes Södermanland om till fregatt och döptes om till Grip (senare Gripen). År 1810 sänktes skeppet i Djupasund.

Enigheten/Konung Fredrik

Det tredäckade linjeskeppet Enigheten sjösattes 1696 i Karlskrona och var då ett av de största fartygen i den svenska flottan. Under det stora nordiska kriget var Enigheten bestyckad med drygt 90 kanoner och deltog i flera sjöslag. Enigheten döptes senare om till Konung Fredrik och byggdes om till en tvådäckare. År 1785 sänktes skeppet i Djupasund.

Wasa

Linjeskeppet Wasa byggdes i Karlskrona och sjösattes 1778. Konstruktör var Fredrik Henrik af Chapman. Wasa var 48,4 meter lång och 13,6 meter bred. Wasa sänktes 1836 i Djupasund.

Disa

Skärgårdsfartyget Disa var den minsta typen, av det som ofta kallas skärgårdsfregatter, en typ av skepp avsedda att användas i skärgårdsmiljöer. Disa var 23,75 meter lång och 5,5 meter bred. Besättningen uppgick till 105 man och skeppet var bestyckat med 18 kanoner, de flesta små.

Simpan

Det finns inga kända uppgifter om när eller var skeppet ska ha byggts. Det finns för närvarande heller inga uppgifter om skeppets levnadshistoria.

Pollux (närmast Tjurkö)

Brigantinen Pollux sjösattes i Karlskrona, ett tvåmastat fartyg. Skeppet var 28,4 meter långt och 7,1 meter brett. Pollux var bestyckad med 18 lätta kanoner och sänktes i Djupasund 1785.

källa: Vrak – Museum of Wrecks

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.